Početna Gradske teme Tender za rušenje objekata iza Novosadskog sajma, grade se poslovne zgrade

Tender za rušenje objekata iza Novosadskog sajma, grade se poslovne zgrade

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je tender za rušenje osam objekata u Ulici Branka Bajića 10 iza Novosadskog sajma, kako bi se ta parcela oslobodila za prodaju i potom gradnju poslovnog objekta.

Predviđeno je da se sruše prizemni ili jednospratni objekti od preko 2.500 kvadrata koji su napušteni. Ono što je specifično za ove objekte je da će prilikom njihovog uklanjanja morati da se obrati posebna pažnja kako se ne bi širile otrovne materije jer svi imaju krovove od azbesto-cementa. Zbog toga će radnici morati da budu posebno zaštićeni, a otpad posebno tretiran.

Takođe, ovi objekti imaju i radioaktivne gromobrane, pa će za njihovo uklanjanje morati da se angažuju stručnjaci iz Instituta Vinča.

Za sada nije poznato koja je procenjena vrednost radova, ali je izvesno da će Grad ostvariti lep profit od prodaje ovog zemljišta.

Ova parcela ukupne površine 6.036 kvadrata od ranije se nalazi u ponudi na sajtu UGZI-ja. Od toga, 4.500 kvadrata je predviđeno kao neto prostor za zgradu od četiri do sedam spratova sa do 30.000 kvadrata namenjenih poslovanju, trgovini, ugostiteljstvu i sličnim sadržajima.

Zanimljivo je da je za taj budući objekat obavezan javni arhitektonski konkurs, što znači da će ovaj deo Detelinare možda dobiti vrednije arhitektonsko delo od mnogobrojnih stambenih objekata koji su u kvartu građeni poslednjih 15 do 20 godina, a čija je estetska vrednost, ali kvalitet gradnje upitan.

U najboljem slučaju, odnosno ako tender uspe, rušenje će početi na jesen.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen