Početna Gradske teme Tenderi za sređivanje dečjih igrališta, terena i teretana na otvorenom

Tenderi za sređivanje dečjih igrališta, terena i teretana na otvorenom

0

Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za uređenje sportskih i rekreacionih terena i igrališta u Novom Sadu i prigradskim naseljima, a procenjeno je da će taj posao koštati gotovo 29,2 miliona dinara, bez PDV-a (29.166.666,67).

Osim toga, u toku je i javna nabavka opreme i podloge za dečja igrališta i teretane na otvorenom na teritoriji grada. Iako nije precizirano gde će nova oprema biti postavljena, kao ni koji će to prostori biti uređeni ili pretvoreni u sportske i rekreativne terene, navedeno je da su odabrane prioritetne lokacije, na osnovu analiza na terenu i sagledavanja trenutnog stanja.

Radi stavljanja “malih urbanih celina” u funkciju, pre raspisivanja javne nabavke, urađena je tehnička dokumentacija, a kako je u tenderskoj dokumantaciji navedeno, na odabranim mikrolokacijama postoje igrališta, ali su devastirana i neprilagođena potrebama dece. Kada je reč o teretanama na otvorenom, predloženo je da budu blizini dečjih igrališta.

Dimenzije igrališta biće prilagođene prostoru, s definisanim zonama bezbednosti sprava. Sva oprema bi trebalo bi da bude ugrađena na odgovarajuću konstruktivnu podlogu, sa završnom oblogom od tartan-ploča ili „livenog tartana”. Prilikom uređivanja prostora trebalo bi povesti računa o okolnom zelenilu, odnosno o uklapanju nove opreme s vegetacijom.

Gradska uprava kupuje po šest kombinovanih kompozicija za najmlađe univerzalnog dizajna, klackalica, njihalica, kao i dva tipa ljuljaški, za dečja igrališta. Kada je reč o teretanama na otvorenom, predviđena je nabavka po šest kosih i ravnih klupa, ali i po deset stepera, zatim sprava za sklekove, zgibove, kao i fitneš-sprave s paralelnim prečkama na stubu, ali i pet multifunkcionalnih sprava za pet različitih vežbi.

Osim opreme za igrališta i fitneš-sprava za teretane na otvorenom, tenderom je obuhvaćena i nabavka pratećeg urbanog mobilijara, odnosno 24 klupe bez naslona i 16 kanti za otpatke.

Ponude na tender za uređenje sportskih i rekreacionih terena i igrališta podnose se do 9. novembra, odnosno do 23. za nabavku i ugradnju opreme i podloge za dečja igrališta i teretane na otvorenom, a 25 dana kasnije biće donete odluke o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Imajući u vidu sve rokove, kao i da je neophodno određeno vreme za uvođenje izvođača u posao, radovi će najverovatnije početi naredne godine.

Opremanje FC „Vujadin Boškov”

Programom uređivanja građevinskog zemljišta, odnosno nedavno usvojenom odlukom o izmenama tog dokumenta, iznos namenjen za urbane celine je povećan 17,9 miliona dinara, tako da će biti izdvojeno ukupno 108,4 miliona. Dodatnim novcima biće finansirano opremanje fudbalskog terena za trenažni proces u sklopu Fudbalskog centra „Vujadin Boškov” u Veterniku. Naime, Autonomna Pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je rešenjem o upotrebi novca tekuće budžetske rezerve odobrio Gradu 16,5 miliona dinara, a ostatak novca – 1,4 milion – će biti obezbeđen iz budžeta Novog Sada, za nabavku i postavljanje veštačke trave.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay