Početna Gradske teme Teofil Pančić dobitnik je nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Teofil Pančić dobitnik je nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine

188684_196216780401369_1949344_n

Nezavisno društvo novinara Vojvodine juče je proslavio 26 godina od osnivanja, i tim povodom novinaru Teofilu Pančiću uručena je tradicionalna godišnja nagrada tog udruženja.

Ističući da Teofil Pančić nije novinar već novinarski pisac, da je hrabar, beskompromisan i primer budućim novinarskim generacijama, Nezavisno društvo novinara Vojvodine obrazložilo je odluku da se baš njemu dodeli godišnja nagrada. Ipak, kao glavni razlog, istaknuta je Pančićeva doslednost tokom svih ovih godina rada.

– Ja o tome nikada nisam razmišljao na taj način da sad od toga pravim ideologiju, prosto radim ovaj posao koji volim uprkos svim njegovim lošijim stranama najbolje što znam, najbolje što umem po meri pameti i sposobnosti i nekog građanskog ljudskog poštenja koju sam u stanju da iznesem – kaže Pančić.

Početak rada NDNV-a obeležila je borba protiv režima Slobodana Miloševića, ali je i dalje upitno da li se odnos vlasti prema novinarima promenio, jer, kako kaže predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić, najviše pretnji u istoriji postojanja dobili su u proteklih godinu dana.

– Mislim da je to nažalost logična posledica odnosa trenutne vlasti prema novinarima, pošto je potpuno jasno da nas oni duboko preziru. Nažalost ili moglo bi se reći očekivano s obzirom na iskustvo koje imamo iza nas u proteklih 26 godina. Principi po kojima je NDNV osnovano 17.januara 1990. vrede i danas i vredeće uvek – ističe Gruhonjić.

A ti principi su razvoj slobodnog i profesionalnog novinarstva, zaštita novinarskih prava, pre svega slobode izražavanja, ističu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Izvor: RTV
Foto: Facebook