Početna Gradske teme “Tesla fest” u Novom Sadu

“Tesla fest” u Novom Sadu

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je juče Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest”, i istakao da je reč o manifestaciji koja nije samo omaž imenu i velikom delu Nikole Tesle, već i prilika da, kako je rekao, najbolji i najkreativniji među nama prezentuju nova otkrića i nove tehnološke patente.

– Ovo je i prilika da se podstakne saradnja nauke i privrede, i otuda i nedvosmislena podrška Pokrajinske vlade naučnoistraživačkom i inovativnom radu – izjavio je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da ovogodišnji “Tesla fest” predstavlja patente mladih pronalazača iz čak deset zemalja sveta, te dodao da su sigurno među njima oni koji će se u budućnosti praktično primeniti u najrazličitijim sferama života.

– Ipak, nikada ne smemo da zaboravimo da su u samom temelju najnovijih tehnoloških revolucija značajna otkrića velikih naučnika prošlog doba, među kojima je ime Nikole Tesle na počasnom mestu – rekao je Mirović.

Koliki je značaj praćenja i razvoja novih tehnologija, kako je naveo, najbolje govori činjenica da je sektor informacionaih tehnologija među tri privredne grane u našoj zemlji, te da je Novi Sad jedan od vodećih centara u ovom sektoru.

– Ovaj festival i patenti koje on donosi su nešto što će ostaviti trajni beleg u razvoju naučnog i istraživačkog potencijala u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji – rekao je Mirović.

Zahvalivši se predsedniku Miroviću na podršci, predsednik “Tesla festa” Anđelko Glavašević rekao je da na ovogodišnjem festivalu učestvuju pronalazači, mladi talenti, predstavnici fakulteta i preduzetnici iz Kine, Rusije, Rumunije, Indije, Portugalije, Češke, UAE, Sirije, Republike Srpske i naše zemlje.

“Tesla fest” je simbolično otvoren na dan koji je Nikola Tesla isticao kao jedan od najdražih u životu, jer je tada podneo svoju prvu patentnu prijavu Američkom zavodu za patente.

U okviru “Tesla fest” koji se održava do ponedeljka, 15. oktobra u SPC “Vojvodina”, održava se i Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay