Početna Gradske teme Toliko nam dobro ide, da mi je neprijatno: Novi Sad veoma pogodan...

Toliko nam dobro ide, da mi je neprijatno: Novi Sad veoma pogodan za život

PI24323-hr

Novi Sad je izrazito je pogodan za život, i svrstan je među najrazvijenije gradove i opštine, pokazao je Indeks društvenog razvoja opština i gradova, koji je napravio Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva pri Vladi Srbije.

Podaci su pokazali da je prosečna starost u Novom Sadu 40 godina. Prosečna neto zarada u Novom Sadu iznosila je 47.502 dinara, što je iznad republičkog proseka od 43.932 dinara. Kako se navodi, Novi Sad je iznad tog proseka i u pogledu zaposlenosti, jer je 53,24 odsto lјudi starosti od 15 do 64 godine imalo formalno zaposlenje, dok je to na nivou Republike 47,5 odsto.

Istraživanje je pokazalo da u Novom Sadu 27 odsto stanovnika starih 15 i više godina ima više i visoko obrazovanje, što je značajno iznad republičkog proseka koji iznosi 16,2 odsto. Srednje obrazovanje steklo je 52,7 odsto stanovnika starosti 15 i više godina, dok se na nivou Republike Srbije na ovom nivou obrazovanja zadržalo oko 50 odsto stanovnika. Međutim, kako se ocenjuje, za kvalitet života u određenoj sredini važni su i dostupnost i kvalitet svih nivoa obrazovanja. Rashodi za obrazovanje po stanovniku u Novom Sadu su visoki i iznose 38.309 dinara.

U njemu se navodi i da je, u pogledu zdravlja i zdravstvene zaštite, Novi Sad među lošijima. Očekivano trajanje života na rođenju u Novom Sadu je 74,88 godina, dok je broj od 55,18 lekara na sto hiljada stanovnika nizak. Udeo korisnika novčane socijalne pomoći u ukupnom broju stanovnika bio je 2,64 odsto, što je manje od 3,68 odsto na nivou Republike. Prosečna penzija u Novom Sadu, dodaje se, iznosila je 31.562 dinara, a udeo korisnika najniže penzije u ukupnom broju penzionera bio je 5,87 odsto.

U Indeksu se ističe da uslovi stanovanja u Novom Sadu nisu na zavidnom nivou. Kako se objašnjava, 97,79 odsto domaćinstava priključeno na vodovodnu, a 81,92 odsto na kanalizacionu mrežu. “Sigurnost je oblast po kojoj se Novi Sad ističe u pozitivnom smislu. Stopa osuđenih maloletnih i punoletnih počinilaca krivičnih dela od 0,41 odsto bila je ispod proseka u Republici Srbiji”, navodi se u istraživanju.

U njemu se dodaje i da je društvena participacija, merena izlaznošću građana na izbore, bila 55,43 odsto tokom prethodnih izbora, što je neznatno ispod proseka Republike Srbije od 57,65 odsto. Kako se objašnjava, poštovanje ljudskih prava i osetljivih grupa u Novom Sadu među boljima je u Srbiji. Kada je reč o učešću žena u radu lokalne Skupštine, u Novom Sadu 37,18 odsto odbornika su žene.

Indeks društvenog razvoja pokriva sve gradove i opštine u Republici Srbiji, a ažuriraće se jednom godišnje novim podacima.

Izvor: 021
Foto: www.all-free-photos.com.