Početna Politika Bojan Pajtić: Izbori ne pre proleća naredne godine

Bojan Pajtić: Izbori ne pre proleća naredne godine

0

pajtic

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je pre dva dana da se pokrajinski i lokalni izbori ne mogu održati pre proleća 2016. godine, kada bi, kako je dodao, zbog lošeg stanja u državi, trebalo raspisati i vanredne parlamentarne izbore.

“Lokalni i pokrajinski izbori će se desiti na proleće, a ne u decembru, a mi tražimo i vanredne parlamentarne izbore”, rekao je Pajtić. On je ocenio i da bi održavanje lokalnih i pokrajinskih izbora u decembru predstavljalo kršenje Ustava koji, kako je dodao, propisuje da mandat odbornika traje četiri godine.

“Ako Ustav kaže da je mandat lokalnih samouprava četiri godine, onda to ne može da se skraćuje i ne može politička volja jednog čoveka da bude iznad ustava”, rekao je Pajtić. On kaže da demokrate iskreno žele te izbore i da svako ko želi na izbore sa DS mora čvrsto da se obaveže da neće ulazi u koaliciju sa Aleksandrom Vučićem.

“Od ukupnog broja birača jedna četvrtina podržava SNS, a 75 odsto ih ne podržava. Naš zadatak je da animiramo nezadovoljnu većinu”, ocenio je Pajtić.

Govoreći o mitingu DS, održanom u subotu u Beogradu, Pajtić je rekao da je tog dana pokazano “da je razbijen strah u Srbiji” i da građani imaju alternativu, navodeći da je opozicija “primorana da se građanima obraća sa ulice, jer preko medija nije moguće”.

On je, povodom komentara da deo opozicije pokušava da napravi novi DOS, ocenio da je to nemoguće, jer su okolnosti drugačije. “Danas su za opoziciju teže okolnosti, devedestih je bilo medija koji su bili izrazito objektivni, danas mediji koketiraju sa režimom po cenu istine”, kazao je Pajtić.On je najavio da će demokrate organizovati mitinge i u drugim gradovima Srbije, prvi već u maju u Kragujevcu.

Vučević, Mirović i Ljajić: Izbori će biti u decembru

Član predsedništva Srpske napredne stranke Miloš Vučević prethodno je izjavio da bi lokalni i pokrajinski izbori trebalo da se održe u decembru ove godine i da bi u se u tom slučaju radilo o redovnim izborima.On je rekao da se kao redovan izborni rok smatra održavanje izbora do šest meseci pre navršavanja pune četiri godine od prethodnih izbora i da je to nepisano političko pravilo.

Podsetimo i da je sličnog mišljenja i potpredsednik SNS Igor Mirović, da izbori treba da budu u decembru. On je pozvao na jedinstvo i slogu koalicionih partnera i na predstojećim pokrajinskim i lokalnim izborima, izrazivši uverenost u ubedljivu pobedu.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić kaže da ta stranka traži i očekuje da pokrajinski izbori budu održani već u decembru jer, kako je istakao, to je jedino rešenje za ozbiljnu političku krizu u Vojvodini.

Izvor i foto: Tanjug/021