Početna Gradske teme Transfuziomobil sutra na Trgu slobode

Transfuziomobil sutra na Trgu slobode

0

Zbog smanjenih rezervi krvi, iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine pozvali su sve davaoce, a naročito nulte i A krvne grupe, da daju krv sutra od 13 do 16 časova u transfuziomobilu koji će biti postavljen na Trgu slobode.

Radno vreme transfuziomobila zavisi od broja davalaca, te ukoliko interesovanje bude veće, krv će moći da se da i nakon navedenog vremena, rekla je za “Dnevnik” Zorica Bjelić iz Zavoda. Osim toga, krv je moguće dati u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Hajduk Veljkovoj 9a svakog radnog dana od 7 do 19 časova, kao i svake prve subote u mesecu od 8 do 12 časova. Davaoci mogu biti sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi, a jednim davanjem krvi moguće je spasiti tri života, saopštili su iz Zavoda.

– U skladu sa vremenskom prognozom ćemo postavljati transfuziomobil u centru grada i ako je vreme lepo, naš transfuziomobil će biti na Trgu slobode – objasnila je Bjelić i istakla: – Zalihe svih krvnih grupa su smanjene, ali smo juče i prekjuče imali dobar odziv sugrađana na Trgu slobode i nadamo se da će tako i ostati. Smanjuje se broj obolelih od kovida i zbog toga očekujemo još veći broj davalaca.

Bjelić je istakla da i svako ko je preležao virus korone može dati krv, naravno, ukoliko se oseća dobro i ukoliko je prošlo 28 dana od kovida. Ona je istakla da se količina prikupljene krvi i odziv davalaca još uvek nije vratio na nivo na kom je bio pre dve godine, ali da se nada poboljšanju.

– Danas imamo veliku vanrednu akciju davanja krvi u firmi “Lir”, kako bismo održali zalihe na stabilnom nivou i možda ih i povećali jer očekujemo veliki odziv zaposlenih – kazala je Zorica Bjelić. – Još uvek dosta zaposlenih u firmama radi od kuće i čekamo njihov povratak na radna mesta, kako bismo mogli da organizujemo akcije davanja krvi.

Na internet stranici Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine istaknut je nedeljni plan akcija davanja krvi, te se Novosađani i žitelji okolnih mesta mogu informisati o terminima davanja krvi u svom mestu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay