Početna Gradske teme Preminuo čuveni Bora Fleka – vlasnik “Đave” koji je donosio disko Novosađanima

Preminuo čuveni Bora Fleka – vlasnik “Đave” koji je donosio disko Novosađanima

0

Borislav Vučurević, Novosađanima poznatiji kao Bora Fleka, radijski voditelj, vlasnik čuvene diskoteke “Đava”, kasnije i nekadašnjih restorana “Kec” i “Bolero”, preminuo je u 70. godini, u Novom Sadu.

Trag na novosadskoj sceni ostavio je kroz kultnu emisiju “Randevu s muzikom” na Radiju Novi Sad i kao osnivač i vlasnik čuvene diskoteke “Đava” na Petrovaradinskoj tvrđavi. Bio je u mladosti i hokejaš Vojvodine, ali i poznati gradski di-džej.

Sahrana Borislava Vučurevića održaće se danas, 7. aprila, na Gradskom groblju, u 15.30 časova.

Bora se Novosađanima predstavio u emisiji “Randevu sa muziku” na Radiju Novi Sad pre gotovo pola veka.

Tokom sedamdesetih godina, kako je objasnio Bogomir Bogica Mijatović, fizionomiju čuvenog “Randevua” kreirali su Vitomir Simurdić Vita, Anđelko Maletić Čupko, Bora Vučurević, a kasnije su to činili i Bora Otić, te Mijatović.

Bora Fleka je svoje vreme imao utorkom, kada emisija dobija novo ruho i prefiks – Disko. Kako piše novinar RTV NS Dejan Jovičić, Bora Fleka je zahvaljujući dobrim vezama nabavljao novitete iz Amerike.

“Forsirao je takozvani ‘black sound’ (funk, soul, u disko verziji), kako u emisiji, tako i u diskotekama”, zapisao je Jovičić.

Osamdesetih godina Bora je osnovao i vodio kultnu diskoteku “Đava” na Petrovaradinskoj tvrđavi. Trag koji je ostavio ovaj klub, a i Bora Vučurević zajedno sa njim, u toj meri je jak da i danas, u digitalnom prostoru, postoji Klub prijatelja “Disko Đava”.

“Bio je jedan od najboljih disk džokeja koje je ovaj grad imao. Najnoviju svetsku muziku predstavljao je u svojoj autorskoj emisiji na Radiju Novi Sad svakog utorka, Disko randevu. Gradska faca koja je ostavila dubok trag za svog života. Počivaj u miru legendu, ostaćeš u srcima svih nas kojima si otvorio vrata u muzički svet”, navodi se u oproštaju na stranici Kluba prijatelja.

Od Bore su se čituljama oprostili članovi porodice i prijatelji.

“S tobom, Boro, odlazi jedno vreme ovog grada i jedna velika emocija. Bio si čovek pun života, šarma i dobrote. Kao drug i prijatelj bio si odan i privržen”, napisano je u jednoj od objavljenih čitulja.

Kao i uvek, za razna gradska mesta vezuju se i razne priče, koje potom prerastuju u mitove. Jedna od takvih priča kaže i da je legendarni Majkl Džordan đuskao u “Đavi” zajedno sa saigračima iz univerzitetske selekcije SAD.

Da li je tako bilo ili ne, znaju oni koji su Džordana videli u “Đavi”, a na ostalima je da veruju. Osim toga, najbolji košarkaš svih vremena je zaista igrao u Novom Sadu, 1982. godine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay