Početna Gradske teme Uzeli stvar u svoje ruke: Studenti FTN-a čiste Tisu od plastike

Uzeli stvar u svoje ruke: Studenti FTN-a čiste Tisu od plastike

0

Fakultet tehničkih nauka i Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu organizovali su akciju čišćenja reke Tise i njenog priobalja od plastičnog otpada. Akcija se sprovodi u okviru međunarodnog projekta TidyUp.

Fakultet tehničkih nauka je već realizovao dve ovakve aktivnosti, u maju i oktobru prošle godine. Tada je rađeno uzorkovanje mikroplastike i održana Tisa ekspedicija.

Naglašavaju da sada na red dolazi i akcija čišćenja reke Tise i njenog priobalja od plastičnog otpada, a održaće se 8. i 9. aprila na potezu Bačko Petrovo Selo – Bečej – Novi Bečej.

Sav reciklabilni otpad koji se sakupi u akciji čišćenja će biti posebno sortiran i predat ovlašćenim reciklerima na dalju obradu. Cilj ove akcije i TidyUp projekta jeste podizanje svesti građana i kreiranje različitih alata koji se mogu primeniti na temu poboljšanja kvaliteta vode reke Tise i Dunava, do ulivanja u Crno more, sa aspekta smanjenja zagađenja plasičnim otpadom.

Slične akcije su već organizovane u Mađarskoj i Slovačkoj.

Projekat Tid(y)Up je usresređen na poboljšanje kvaliteta površinskih voda i realizuje ga 10 partnera u 7 zemalja (Srbija, Mađarska, Slovačka, Ukrajina, Bugarska, Rumunija i Austrija) koje pripadaju slivu reke Tise.

Podsećamo da je nedavno zagađenje mikroplastikom prvi put otkriveno u ljudskoj krvi, a naučnici su pronašli sitne čestice kod skoro 80 odsto testiranih ljudi. Istraživači su zabrinuti jer mikroplastika uzrokuje oštećenje ljudskih ćelija u laboratoriji, a već je poznato da čestice zagađenja vazduha ulaze u telo i izazivaju milione ranih smrti godišnje.

Zagađenje plastikom je jedna od najvećih pretnji planeti, koja se lako može porediti sa klimatskim promenama i gubitkom biodiverziteta. Plastika je odgovorna za trovanje naših tela, smanjenje stope plodnosti i uništavanje divljih životinja i na kopnu i u moru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fakultet tehničkih nauka (@ftn_ns)

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Instagram/FTN