Početna Gradske teme Treći put produžen rok za dostavljanje ponuda za Luku Novi Sad

Treći put produžen rok za dostavljanje ponuda za Luku Novi Sad

0

Ministarstvo privrede objavilo je novi rok za prikupljanje ponuda za privatizaciju Luke Novi Sad, pa će svi zainteresovani, umesto do 18. januara, moći da pošalju prijave do 11. februara.

Početna cena za novosadsku Luku je oko osam miliona evra.

Na prethodnom tenderu početna cena je bila dvostruko viša, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća, iako su rokovi dva puta produžavani.

U Vladi Srbije ranije su rekli da će se na tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Na raniji poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad javilo se 12 firmi i investitora.

Pravo učešća na tenderu imaju firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih 10 godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Luka Novi Sad je jedina luka u većinskom vlasništvu države, ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

U toj kompaniji radi oko 150 ljudi.

Izvor: Tanjug, 021.rs
Foto: Pixabay