Početna Gradske teme Trgovci zbog cigareta kriju terminale za kartice od Novosađana

Trgovci zbog cigareta kriju terminale za kartice od Novosađana

0

terminal_kartica_foto_021Novosadski trgovci uskraćuju potrošačima mogućnost da cigarete plate platnom karticom zbog visokih provizija koje se plaćaju na kupovinu svake paklice.Novosađanin I. S. svakog dana kupuje cigarete na istoj trafici na Telepu, a paklicu plaća karticom. Kada je pre mesec dana došao na istu trafiku, onemogućeno mu je da kupi cigarete karticom, a nije mu objašnjeno zbog čega. Kako kaže za 021, prodavačica mu je rekla da je ovo u njenoj trafici sada postalo pravilo i da važi samo za cigarete, a sve ostalo što kupi – žvake, vodu ili novine, može da plati karticom.

“Stalan sam kupac na toj trafici i nije mi bilo jasno zbog čega mi je uskraćeno da plaćam karticom. To je validno sredstvo plaćanja i ako postoji terminal, ne znam zbog čega je zabranjeno da ga koristim za kupovinu bilo čega, pa tako i cigareta, a još mi je gore jer sam stalan kupac i na meni redovno zarađuju”, kaže naš sagovornik.

Međutim, trgovci na njemu ne zarađuju puno – čak su i u gubitku. Naime, godinama mali trgovci vode bitku s uvođenjem terminala za platne kartice i kupovinom duvana, na koji se plaća ogromna provizija srpskim bankama. Ta provizija iznosi između dva i 2,5 odsto na svaku kupovinu cigareta, što uz sve ostale i visoke namete, praktično baca vlasnike trafika i dućana u dugove.

Provizija koju plaćamo u Srbiji je, zapravo, oko sedam puta veća nego u ostatku Evrope, gde iznosi oko 0,25 odsto. Bitka trgovaca s bankama koje obračunavaju ovakvu proviziju traje dugo, a situacija je sve gora pošto se skoro 20 odsto ukupnog prometa obavlja na karticu, tvrdi za 021 predsednik Društva trgovaca Novog Sada Mlađan Šumić.

Kako naglašava, problem nije u odnosu između trgovaca i kupaca, već između trgovaca i banaka, koje ne razumeju da visoke provizije stavljaju katance na objekte preduzetnika.

“Neki trgovci ne zabranjuju izričito da plaćate karticom, već jednostavno terminal ni ne drže. Ljudi završe svakog meseca u gubitku, jer na svaku paklicu koja košta 200 dinara, trgovac plaća 205 dinara. Supermarketi imaju manji problem, ali to ne znači da ne treba pomoći malim radnjama”, navodi on i dodaje da je udruženje jedva izdejstvovalo u ministarstvu i Narodnoj banci Srbije da ti nameti ne budu još viši.

“Bio je predlog da se na svaki iznos kupovine ispod 1.000 dinara obračunava provizija od 20 dinara. To znači da vi možete da kupite u prodavnici na karticu dva hleba za 60 dinara, a da se trgovcu skida 20 dinara. To je katastrofalno i uništilo bi preduzetnike”, tvrdi Šumić za naš portal. Ipak, on napominje da i banke zavise od NBS, koja diktira visinu provizije.

U teškoj situaciji ili ne, trgovci krše Zakon o fiskalnim kasama time što zabranjuju ili otežavaju upotrebu platne kartice za bilo koji proizvod. Kako za 021 kažu u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine, član 6 pomenutog zakona propisuje da pravna lica koja obavljaju delatnost u vezi sa trgovinom (na veliko i na malo) moraju da omoguće upotrebu POS terminala, tj. plaćanje karticom.

“Istim zakonom propisane su i kaznene odredbe, a kazne se kreću u rasponu od 100.000 do dva miliona dinara za kršenje zakona. To trgovcima uopšte ne bi odgovaralo i samo bi imali štetu od kršenja zakona”, navode u Udruženju za zaštitu potrošača za 021.

Inače, naš sagovornik I. S. bio je odlučan u nameri da vrati terminal u trafiku. Javio se poreskoj inspekciji, koja je izašla na teren i intervenisala. Ovoj instanci mogu da se jave svi građani koji imaju probleme sa plaćanjem karticom, tj. kada sumnjaju da trgovci ne poštuju zakon.

Dižu cene zbog nameta

Pojedini trgovci pokušavali su (a i dalje to čine) da dižu cene prozivoda za onaj iznos kolika im je provizija. Tako su neki proizvodi “na karticu” skuplji za, na primer, tri odsto, koliko iznosi provizija koju trgovac plaća banci. U Udruženju navode da je i ta praksa za prijavu inspekciji. “Imali smo slučajeve dizanja cene zbog provizije, ali ti nameti nikako ne smeju da padaju na leđa građana. To je trošak trgovca, a nikako potrošača i on ne sme da bude pogođen”, navode za naš portal u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine.
Autor: 021