FOTO: Buzdovani i topovi samo deo izložbe o Bici kod Petrovaradina

0

NaslovnaIzložba povodom 300 godina Bitke kod Petrovaradina otvorena je sinoć u Muzeju grada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Borba u kojoj su se borile habzburška i osmanska vojska, sa oko 300.000 vojnika, predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na ovim prostorima. Prema rečima autora izložbe istoričara Siniše Jokića pobeda Habzburga u ovoj bici je od velikog značaja jer je podigla Novi Sad, oslobodila Beograd, severnu Srbiju, Banat i Posavinu.
“Posle nekoliko vekova sve te zemlje su ušle u sastav hrišćanske države Habzburške monarhije. Ta bitka je zauvek sprečila prodor Osmanske imperije i pokazala da je Petrovaradinska tvrđava garant mira, čuvar Novog Sada i čitavog regiona i centralne Evrope. Ona je pokazala genijalnu sposobnost i talenat princa Eugena Savojskog. Ustrojenu vojsku hrišćanske carske armije i Srba, koji su učestvovali kao graničari i šajkaši, koji su vekovima krvarili ne bi li oslobodili srpsku zemlju i vratili je u hrišćanske okvire”, priča Jokić.

fotka_4Husari, kirasiri, janičari, dragoni, spahije, grenadiri i gardisti, ali među njima i šajkaši, samo su neki od rodova vojske koji su učestvovali u borbi. Naš sagovornik ističe upravo srpske vojnike, šajkaše, kao poseban odred.

“Oni su zaista bili ratnici, Spartanci. Rađali su se, živeli i umirali kao ratnici, kao rečna flotila. Odlikovali su ih disciplina i odlučnost. Međutim, znanje, veština i hrabrost jesu karakteristike habzburške vojske. Kada je princ Eugen krenuo u rat njega je ispratio čitav Beč, a car Karlo VI je poručio da ukoliko se on ne vrati, Turci će biti pod bedemima grada. Monarhija je bila izmučena ratovima, kasa je bila prazna i zbog toga je morala da ponudi najbolje što ima. Zbog toga je ovo jedna kapitalna bitka, koja je sa sobom nosila upravo takve posledice”, dodaje Jokić.
Posetioci na izložbi mogu da vide puške, mačeve, buzdovane, topove, koji su se koristili u bici u kojoj je nastradalo preko 9.000 vojnika. Osim oružja, izložene su i mape koje prikazuju položaj vojski, maketa Bitke kod Petrovaradina, osmanski šator, prikazi vojnika, ali i slike Danila Vuksanovića iz ciklusa “Heruvimi novog doba”.

Zainteresovani mogu da pogledaju izložbu do marta 2017. godine.

Autor:021