Početna Gradske teme Tribina povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije

Tribina povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije

SVET 1

Posle napada na Dajanu Pospiš, bivšu osuđivanu pripadnicu Nacionalnog stroja, koji se dogodio u julu ove godine, a nakon njenog istupanja kao trans* osobe, tribina u organizaciji UG “Egal” 23. novembra u Novom Sadu je bila prva prilika Dajaninog pojavljivanja u javnosti.

U prepunoj sali Mesne zajednice “Ostrvo”, uz jako policijsko obezbeđenje, održana je tribina “Transfobija – društvena stigma, diskriminacija i iskustva nasilja” povodom obeležavanja 20. novembra, Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije.

Za Dajanu Pospiš ovo je ujedno predstavljao i njen prvi javni susret za LGBTI zajednicom; pored pitanja oko izdavanja ličnih dokumenata, slučajeva nasilja i problema sa kojima se trans* osobe suočavaju kada je zdravstveni sistem u pitanju, publiku je veoma interesovalo da čuje o Dajaninim iskustvima, životu i preokretima. U pojedinim trenucima uz glasnu i burnu raspravu sa posetiocima i posetiteljkama, Dajana je zatražila oprost za svoja dela iz prošlosti i pokušala da objasni pozadinu priče, način na koji je odgajana, ali i stalne unutrašnje sukobe između truda da prati nametnuti ideal jakog muškarca koji kategorički ne prihvata bilo kakve različitosti i žene koja se sve vreme krila u njoj.

SVET 2

Organizacijom ovog razgovora i izložbe “Jedan dan trans* života”, udruženje građana “Egal” je po prvi put otvorilo novosadski javni prostor za diskusiju o problemima koji tište trans* i LGB zajednicu. Na tribini su govorili i predstavnici i predstavnice Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, udruženja “Praxis”, kao i Boris Milićević, član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. Tribinu je facilitirala Helena Vuković, aktivistkinja UG “Egal” i borac za prava trans* osoba.

Organizatori ističu kao veoma pozitivno i činjenicu da je tribini prisustvovao veliki broj mladih osoba i pripadnika i pripadnica trans* zajednice iz Novog Sada, koji su imali prilike da razmene mišljenja i stavove o svakodnevnim problemima sa predstavnicima državnih institucija, kao i da ukažu na neophodnost organizovanja više sličnih dešavanja u sredinama manjim od Beograda.

SVET 3

Iako je povod za tribinu bio Međunardoni dan sećanja na žrtve transfobije, koji se obeležava u znak sećanja na tragično nastradale trans* osobe, kao rezultat zločina iz mržnje, ishod razgovora je jasno ukazao da svakodnevna transfobija, homofobija, slučajevi nasilja i diskriminacije prema trans* osobama, ali i svim drugim građanima i građankama Republike Srbije ne mogi i ne smeju da budu tolerisani.
Tribine je održana uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjiska prava, kao deo sprovođenja projekta “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu”.

Autor i foto: NsHronika.rs