Početna Gradske teme Tribina “Vakcinacija – Za ili protiv”

Tribina “Vakcinacija – Za ili protiv”

tribina_vakcinacija_najava

Tribina posvećena vakcinaciji dece, kao naučnom i društvenom problemu, održaće se u četvrtak, 4. juna na Medicinskom fakultetu. Kako za 021 kaže Nataša Igić ispred organizatora tribine, Saveza studenata Medicinskog fakulteta, cilj tribine je da se u konstruktivnom razgovoru razreše sve postojeće dileme “pro et contra” u vezi sa vakcinacijom. “Tribina ‘Vakcinacija – Za ili protiv’ okupiće stručnjake iz mnogih oblasti. Tako ćemo imati epidemiologa, alergologa, psihijatra, sociologa, pa čak i novinara, koji će zajedno sa publikom sagledati pitanje iz svih uglova. Na tribinu je bila pozvana i ‘Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju’, ali nismo mogli da izađemo u susret njihovim uslovima za učešće. Stoga su otkazali prisustvo”, kaže Igićeva za naš portal.
Do otkazivanja učešća došlo je, kako kažu iz Saveza, nakon što je Inicijativa tražila lekare koji bi zastupali stav antivakcinacije, ali nijedan lekar nije pristao na to. Drugi zahtev građana protiv vakcinacije bio je da dva roditelja i jedan predstavnik udruženja dobiju 130 minuta za izlaganje. “Drugi zahtev, međutim, da dva roditelja i jedna predstavnica Udruženja, koja bi govorila na temu diskriminacije i prava pacijenata dobiju 130 minuta za izlaganje, koliko ukupno imaju svi ostali predavači na tribini, nismo tehnički u mogućnosti da ispunimo, iz prostog razloga što bi tribina trajala gotovo pet sati. Predviđeni koncept, po kom je svakom od njih odvojeno 15-ak minuta za izlaganje, kao i svakom drugom predavaču na tribini – nisu prihvatili, tako da smo primorani da izmenimo spisak gostiju i tribinu održimo bez njihovog prisustva”, navode iz Saveza studenata Medicinskog fakulteta.
Na tribini će govoriti:
– doc. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu
– dr Melanija Vislavski, pedijatar alergolog i načelnik Službe za odojče i malo dete Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine
– prof. dr Vesna Turkulov, infektolog i načelnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine
– dr Boško Stokin, psihijatar u Centru za dečiju i adolescentnu psihijatriju (predavanje na temu autizma)
– doc. dr Marko Škorić, sociolog na Odseku za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu
– Branislava Opranović, novinarka, predavač u Novosadskoj novinarskoj školi, članica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
Tribina počinje u 18 časova u amfiteatru fakulteta.
Medicinski fakultet nalazi se u Hajduk Veljkovoj 3.

Autor i foto: 021.rs