Početna Gradske teme Tropska bolest uznemirila Novosađane, ali nema karantina u KCV

Tropska bolest uznemirila Novosađane, ali nema karantina u KCV

klinicki-centar-vojvodine1

U Kliniku za infetivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine juče je primljen pacijent zbog sumnje na tropsku bolest, a njegovo stanje danas je stabilno i u bolnici nije uveden karantin. Klinika u koju je pacijent primljen juče je bila zaključana, kako posetioci ne bi bili izloženi potencijalno zaraznoj bolesti. Kako za portal mojnovisad.com kažu sagovornici iz pokrajinske bolnice, pacijent je izolovan i preduzete su mere koje nalaže zakonska procedura.

Upravnica Klinike za infektivne bolesti profesorka dr Vesna Turkulov kaže da je pacijent primljen juče, sa simptomima povišene telesne temperature i umora.

– Postoji mogućnost da se radi o nekoj tropskoj bolesti, s obzirom na to da je prethodnog dana došao iz Afrike. Preduzete su sve preventivne epidemiološke mere predviđene zakonom, obaveštene sve nadležne institucije i uzeti svi laboratorijski nalazi koji su u toku. Po dobijanju laboratorijskih nalaza, biće obaveštene sve nadležne službe i ukoliko bude potrebe, u skladu sa njima preduzimane dalje mere. Pacijent je danas stabilnog stanja, prima široku adekvatnu terapiju koja pokriva veći sektar tropskih bolest dok se čekaju rezultati svih analiza – izjavila je profesorka Turkulov.

Kako saznaje portal mojnovisad.com, pacijent je lekar Kliničkog centra Vojvodine, koji je radio u Africi.

– Došao je pod temperaturom i prvo se posumnjalo na malariju, ali je prva analiza krvi pokazale da nije u pitanju ta bolest. Malarija još uvek nije isključena, radi se nova analiza, a možda je u pitanju i neka druga tropska bolest. Međutim, dok analize ne budu gotove, mora da se sledi procedura koju zakon nalaže – priča naš sagovornik iz Kliničkog centra Vojvodine.

Paniku među Novosađanima izazvale su glasine da je zbog ovog slučaja uveden karantin u celom Kliničkom centru, ali sagovornici demantuju te spekulacije. Kažu da karantin nije uveden, ali je juče bila zaključana Klinika za infektivne bolesti. Inače je ova bolnica uvek otključana i u nju svako može da uđe, ali su sada lekari morali da preduzmu ovakav korak i spreče posete pacijentima, dok se ne otkrije koja bolest je u pitanju.

– Zakonska procedura nalaže ovakav postupak. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju bolest koja može da se prenese sa čoveka na čoveka, Klinika bi bila kriva što nije preduzela ništa da se zaraza spreči. Pacijent je izolovan i pojačane su mere nadzora nad članovima njegove porodice i svima koji su bili u kontaktu sa njim, što znači da se oni javljaju lekaru svakoga dana – saznajemo od lekara iz Kliničkog centra.

Kako nam je rekla portparolka Kliničkog centra Vojvodine Dušana Vučinić, analize krvi neće biti gotove pre ponedeljka ili utorka, te se do tada neće sa sigurnošću znati koja bolest je u pitanju.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo doktorka profesorka dr Vesna Kopitović  izjavila je za RTV da na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine nema karantina, već da je u izolaciji samo jedan pacijent.

– Nema razloga za uznemirenje, nema karantina. Radi se o uobičajenom postupku koji nalaže Svetska zdravstvena organizacija, koju smo o svemu i obavestili – rekla je dr Kopitović i dodala da je krv poslata na analizu u Hamburg, koja će potvrditi o kojoj bolesti se radi.

Kopitović je kazala i da je sanitarna inspekcija po uobičajenoj proceduri naložila kućni nadzor nad onima koji su bili u kontaktu sa ovim pacijentom.

Izvor: mojnovisad.com