Početna Gradske teme Troškovi gradnje nove Glavne crpne stanice poskupeli za više od pola miliona...

Troškovi gradnje nove Glavne crpne stanice poskupeli za više od pola miliona evra

Gradnja nove Glavne crpne stanice (NGCS) nedaleko od novog železničko-drumskog mosta koštaće još dodatnih više od pola miliona evra.

Vrednost radova povećana je uz saglasnost Uprave za javne nabavke koja je prihvatila obrazloženje zahteva JKP “Vodovod i kanalizacija” da su troškovi porasli sa 859.525.360,15 na 926.518.816,41 dinara bez PDV-a.

Kako se navodi u odluci o promeni vrednosti javne nabavke, u proteklih skoro dve godine u građevinskoj knjizi je zabeležen višak radova u vrednosti od 99,7 miliona, kao i manjak od 32,7 miliona, tako da je ukupna razlika 66.993.456,27 dinara.

Ovo povećanje troškovnika nije iznenađenje, jer su za 021.rs u ViK još u januaru najavili da će doći do rasta cene, zbog raznih dodatnih radova.

Podsetimo i da je gradnja Crpne stanice prvobitno trebalo da traje 400 dana i da je potom u dva navrata produženo za ukupno još 280 dana i sada je rok 20. jul. Kažimo i da se očekuje da će se rok za završetak NGCS-a produžiti zbog nedavnog vanrednog stanja, kada se na svim gradilištima manje radilo zbog policijskog časa.

Gradnju NGCS je počela krajem 2018. godine i izvodi je konzorcijum firmi koje predvodi preduzeće “Energotehnika-Južna Bačka” iz Novog Sada, a koji još čine “Graditelj NS”, “Tehnounion-Eksim” iz Sremske Kamenice, “Hydrovision” iz Beograda, “Indas” iz Novog Sada i “Gorenje projekt inženjering” iz Velenja u Sloveniji.

Gradnjom ove Glavne crpne stanice stvaraju se preduslovi da se u budućnosti kod Rokovog potoka i nekadašnje fabrike “Pobeda” u Petrovaradinu izgradi Centralni prečistač otpadnih voda i ugasi Glavna crpna stanica 1 u Radničkoj ulici.

Izvor: 021
Foto: Pixabay