Početna Gradske teme Turska firma bliska Srbiji i Erdoganu dobila, pa izgubila dozvolu za istraživanje...

Turska firma bliska Srbiji i Erdoganu dobila, pa izgubila dozvolu za istraživanje krečnjaka na Fruškoj gori

0

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj odbio je zahtev turske kompanije “Tasyapi” za odobrenje geoloških istraživanja krečnjaka na Fruškoj gori.

Kako je navedeno u obrazloženju Rešenja u koje je portal “021” imao uvid, privredno društvo “Taysapi” nije dostavilo kompletnu dokumentaciju za ova istraživanja. Neophodno je bilo pribaviti Uslove nadležnih organa, s obzirom na to da se prostor “Kamenar” na kom je trebalo da se vrše istraživanja nalazi u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.

Shodno Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima na području koje, kao ovo, predstavlja zaštićeni deo prirode, istraživanja se mogu odobriti samo pod uslovima koje u skladu sa posebnim zakonom izdaju nadležni organi za zaštitu prirode i životne sredine.

Turska kompanija tražila je odobrenje za dvogodišnje istraživanje krečnjaka na površini od 76 hektara, kao sirovine za dobijanje tehničko-građevinskog kamena (TG kamena) koji se koristi u građevinarstvu.

Kompanija je zahtev podnela 11. maja, a 27. oktobra, nakon što je iz Sekretarijata zatraženo da se dopuni dokumentacija i to nije učinjeno ni 90 dana posle, konačno su odbijeni.

Istraživanje se dozvoljava, pa se obustavlja

“Tasyapi” je, inače, u martu 2020. godine dobio dozvolu za istražne radove, ali je tek nakon izlaska inspekcije na teren utvrđeno da nisu ishodovani uslovi za radove, vezani za zaštitu životne sredine.

Građani koji su ove radove uočili i prijavili, smatraju ovo ličnom pobedom, iako nigde u rešenju o odbijanju nije navedeno da je ovakva odluka usledila nakon njihove inspekcijske prijave.

Prijavu je podneo predstavnik Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, a kao odgovor od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, dobio je tvrdnju da inspekcija nije nadležna za kontrolu rada Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Ipak, uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je da se “Tasyapi” nije obraćao upravljaču, odnosno Javnom preduzeću “Nacionalni park Fruška gora” povodom ovih radova, a da nisu ishodovani ni potrebni uslovi od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Zašto je turskoj kompaniji potreban krečnjak sa Fruške gore?

Dok se zahtev za odobrenje odnosio isključivo na istraživanja, opis cilja istraživanja sugeriše da postoji i druga namera.

Naime, “Tasyapi” je u polju zahteva “vrsta geoloških istraživanja” naveo da se krečnjak istražuje upravo kao sirovina za dobijanje tehničko-građevinskog kamena.

Upravo ovoj kompaniji mogao bi biti potreban materijal za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo što je posao koji su dobili bez javne nabavke. Okvirni sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i projekat o ovom autoputu, potpisan je sa Vladom Srbije još u septembru 2018. godine.

Kako su ranije pisali mediji, “Tasyapi” je izašao kao pobednik iz ovog dogovora, budući da će deonica koja je dodeljena ovoj firmi biti plaćena 225 miliona evra, iako, shodno njenoj dužini, ne bi trebalo da košta više od 120 miliona.

“Tasyapi” je dobio i posao izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti u Nišu i Vranju, ali i još nekoliko važnih infrastrukturnih projekata. U martu 2019. godine je baš zbog projekta izgradnje jeftinih stanova privedeno petoro ljudi, uključujući i direktora ogranka turske firme u Srbiji, Omara Musabegovića, zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme.

Musabegović je, inače, bio i član nadzornog odborau Privrednom društvu “ZGOP AD Novi Sad” do avgusta 2020. godine. Ovo preduzeće je, za to vreme, dobilo poslove radova na sanaciji većine pruga u Srbiji.

On je takođe i zakonski zastupnik firme “Aksiom invest” čija je delatnost izgradnja puteva i autoputeva, a koja se vodi na istoj adresi kao i “Tasyapi” u Beogradu.

Ni vlasnik matične kompanije “Tasyapi” u Turskoj nije čiste biografije kada je u pitanju korupcija. Ermulah Turanli, biznismen blizak Erdoganu, bio je upleten u korupcijski skandal 2013. godine kada je priveden zbog sumnji u nezakonite radnje u vezi sa državnim tenderima i podmićivanjem. Nekoliko ministara koji su u ovo bili umešani kasnije je podnelo ostavku, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatvorio je istragu tvrdeći da je ovo bio montiran postupak.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay