Početna Aktuelno NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Njeguški pršut i kuća puna muškaraca

NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Njeguški pršut i kuća puna muškaraca

0

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelio još jedan poštovalac ovog događaja, čiju priču prenosimo u celosti (ime poznato redakciji).

“Pa kakav je to muškarac koji nije prisustvovao svinjokolju, da ne kažem da nije zaklao svinju!? Pa taj se u Crnu Goru nije rodio. Pijevac kad zakukuriče mi smo uveliko na nogama, kafa, rakija, pršut ( Njeguški što se podrazumijeva ), i lagano put svinjca. Mi uvijek imamo dvije svinje, a samo jednu sušimo i sa tom jednom se hranimo cele godine, šta se desi sa drugom svinjom vječito sam se pitao. Naravno da sam saznao kad sam i sam počeo sa svinjokoljom gde ode druga… Zovemo kuma jednog, pa kuma drugog, pa onda komšija jedan, komsija drugi, pola rodbine dođe za svinjokolj… E tako sam shvatio gde ode jedna svinja, sa sve čvarcima, kremenadlom, svinjskim vratom… Dakle svinjokolj je kod nas paravan za jedno dobro muško druženje i okupljanje. Pozdrav iz lijepe Crne Gore.”

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija, šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “Petrovaradin medija” u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.