Početna Gradske teme U akciji „Očistimo tvrđavu“ sakupljeno više od pola tone smeća

U akciji „Očistimo tvrđavu“ sakupljeno više od pola tone smeća

0

Erasmus studentska mreža Novi Sad i UGRIP organizovali su akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave i sakupili više od pola tone smeća.

U akciji pod nazivom „Očistimo tvrđavu“ prikupljeno je više stotina džakova različitog otpada.

– Otpad je moguće naći na svakom delu tvrđave i to je ova akcija pokazala. Moramo da se ponašamo odgovornije kada je jedan ovakav prirodni i kulturni spomenik u pitanju – rekao je Filip Golubović iz Erazmus studentske mreže Novi Sad za RTV.

Ovom akcijom volonteri su proslavili Evropsku zelenu nedelju i doprineli očuvanju životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa Novog Sada, a nakon završetka akcije za sve učesnike organizovana je tura obilaska tvrđave i njenog podzemlja.

Inače, Petrovaradinska tvrđava je čišćena u okviru ekološke akcije simboličnog nazvana „Zavrni rukave 4“ koja se sprovodi okvirno svake četiri nedelje. Akcija ima za cilj, ne samo da se očiste određene lokacije, već i da se utiče na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom i da sprovode kaznenu politiku. Takođe, veoma je bitno i da se skrene pažnja javnosti i proširi svest o značaju borbe za zaštitu životne sredine.

Izvor: RTV, novisad.com
Foto;: Pixabay