Početna Gradske teme U četvrtak se obeležava Dan mladog Portugizera, Vanja Bulić poneće titulu viteza...

U četvrtak se obeležava Dan mladog Portugizera, Vanja Bulić poneće titulu viteza vina

20151117_113958

U četvrtak 19. novembra Novosađani će biti u prilici da besplatno degustiraju mlado vino portugizer iz Mačkovog podruma, najavljeno je na današnjoj konferenciji. Ova vinarija 8. godinu organizuje svakog trećeg četvrtka u novembru Dan mladog portugizera. To je globalna svetkovina u slavu mladog vina koje je poteklo iz Francuske, gde je i nastalo najpoznatije mlado vino božole. Ovu manifestaciju podržao je Grad Novi Sad, Udruženje “Pudar” vinogradara, vinara i ljubitelja vina, Turistička ogranizacija Novog Sada i Iriga.

“Veliki broj stranih delegacija i turista koji dolaze u naš grad pozivaju se uvek na kvalitet naše hrane i vina, s toga je to motiv zašto Grad podržava ovakve manifestacije”, izjavio je Član gradskog veća za privredu Goran Sečujski.

Secujski

Za četvrtak najavljen je spektakl u Zmaj Jovinoj ulici kod Katedrale gde će vinarija Mačkov podrum svečano otvoriti prvo bure mladog vina portugizera, a događaj će upotpuniti tamburaši, folklor i čuvar vinograda, odnosno pudar.

Ove godine smo uz podršku grada dobili privilegiju da u Novom Sadu organizujemo ovakvu jednu lepu manifestaciju. Sama degustacija čini lepotu ove manifestacije, a prednost ove godine je to što smo imali dobru vinogradarsku godinu i mogu najaviti portugizer koji je izvanredan, uravnotežen sa lepim aromama i pitak kao mleko“, rekao je Sava Jojić vlasnik Mačkovog podruma.

Sava Jojic

Tog dana u organizaciji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga biće izabrana najlepša pesma, a Vanja Bulić će poneti titulu viteza vina, koju će mu preneti prošlogodišnji vitez, muzičar Slobodan Trkulja.
Program u Zmaj Jovinoj ulici će početi od 17 časova, a pre toga od 16 časova u Skupštini grada biće održana panel diskusija “Portuziger stari bećar ili zaboravljena prošlost”, sa idejom da se razgovara o piću i hrani koja ide uz vina. Želja organizatora je da se na taj način skrene pažna na važnost promocije brenda naših domaćih vina.

Autor: Ljiljana Kozarev