Početna Gradske teme U Dom zdravlja stigli testovi za respiratorne infekcije i HPV vakcine

U Dom zdravlja stigli testovi za respiratorne infekcije i HPV vakcine

0

U ambulante Službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad“, početkom novembra stigli su brzi kombinovani testovi za detekciju Influence A, Influence B, Respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS KoV2, za čiju nabavku je iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara. Ovi testovi omogućavaju da izabrani, iskusni pedijatri, u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih, shodno rezultatima testiranja, pravovremeno leče.

– Nabavka 8.000 testova sprovedena je u okviru projekta „Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina“ koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Do sada je 42 dece testirano na ovaj način i pokazalo se da pedijatri mogu za nekoliko minuta da utvrde etiološke strukture virusnih uzročnika kod dece, a samim tim i da brže i kvalitetnije odluče pri izboru odgovarajuće terapije – izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić.

On je dodao da su, istovremeno, u Dom zdravlja „Novi Sad“ stigle i četvorovalentne vakcine „Gradasil“ protiv HPV infekcija. Pozvao je roditelje dece uzrasta od 12 do 18 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra za vakcinaciju, jer je to najvažnija stvar koju mogu da učine za njih.

– Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1.500 žena a umre čak 600. Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju, a za tu namenu ove godine izdvojili smo 15 miliona dinara. Trenutno raspolažemo sa 2.270 doza i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina – objasnio je Stajić.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay