Početna Gradske teme U Gerontološkom centru “Novi Sad” počele 14-dnevne smene zaposlenih

U Gerontološkom centru “Novi Sad” počele 14-dnevne smene zaposlenih

U Gerontološkom centru “Novi Sad” od danas su počele 14-dnevne smene zaposlenih, kažu u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Kako su potvrdili u lokalnoj vlasti, smene su uvedene po preporuci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i tako će nadalje funkcionisati Gerontološki centar.

“Počev od juče, 130 zaposlenih u objektima Prihvatilišta i sva tri objekta domskog smeštaja Gerontološkog centra su u preventivnoj izolaciji u Ustanovi, zajedno sa korisnicima, u trajanju od 14 dana. Nakon 14 dana u preventivnu izolaciju ulazi druga grupa zaposlenih koja sada odmara. Zaposlenima u izolaciji obezbeđen je prostor za spavanje, odmor, sanitarni čvorovi koji su odvojeni od korisnika. Takođe, svima su obezbeđena tri obroka dnevno, kao i topli napici. Tokom perioda privremene izolacije korisnicima će biti dostupne sve usluge i nivo usluge koji je Gerontološki centar i do sada pružao, a navedene promene se odnose samo na organizaciju rada zaposlenih”, navode u Gradu.

U Štabu kažu i da do sada Ustanovi nema zabeležen ni jedan slučaj zaraženih virusom ni kod zaposlenih, ni kod korisnika, što je jasan pokazatelj da su mere koje su do sada preduzimane dale rezultate.

Podsetili su da je Gerontološki centar od uvođenja vanrednog stanja u zemlji postupao u skladu sa uredbama Vlade, instrukcijama, nalozima i preporukama drugih nadležnih.

“Postupajući po navedenom, počev od 13. marta svi objekti domskog smeštaja i Prihvatilište su zaključani, korisnici stavljeni u izolaciju bez mogućnosti napuštanja ustanove osim zbog hitnog medicinskog stanja, onemogućene su posete, a samo su zaposleni u direktnom kontaktu sa korisnicima imali mogućnost ulaska i izlaska iz objekata uz obavezu nošenja zaštitne opreme i primene svih dezinfekcionih mera. Upravnik doma, medicinsko osoblje sa lekarima, socijalni radnici, psiholog, negovateljice, servirke, kuvari, spremačice, redovno su radili i bili u objektu. Pružali smo i pružaćemo sve potrebne informacije o stanju korisnika, a korisnici komuniciraju sa svojim srodnicima telefonskim putem, putem Vibera, Skajpa bez mogućnosti ličnog kontakta”, kažu u Gradskom šatbu.

Dodaju i da je po naredbi Ministarstva zabranjeno donošenje hrane i pića i dozvoljeno je uneti samo lekove, pelene i cigare. Za korisnike koji nemaju srodnike na teritoriji Grada Novog Sada, nabavku vrše radnici Gerontološkog centra.

Izvor: 021
Foto: Pixabay