Početna Gradske teme U Karlovačkoj gimnaziji trudnoj profesorki traže veštačenje trudnoće

U Karlovačkoj gimnaziji trudnoj profesorki traže veštačenje trudnoće

0

trudnica

Iako je trudnoj profesorki ruskog Emiliji Popov Preradović 19. januara uručeno rešenje za vraćanje na posao, ona i dalje ne radi već svakog dana sedi u zbornici.

Ne poštuje se rešenje koje je inspektor za rad uručio školi, jer ja nemam mogućnosti da držim časove, pa sedim u zbornici, a čak su me nekoliko puta stavili da radim na pozicijama sekretarice i bibliotekarke, što nije u opisu mog posla – rekla je za “021” Emilija Popov Preradović.

Ona je dodala da je zbog toga njena advokatica podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kod inspekcije za rad, te da se očekuje da nadležni izađu na teren i urade nešto po tom pitanju.

Meni je neprijatno da dolazim u školu svaki dan, a nisam u učionici, nikakvu saradnju sa direktorkom nemam. Sada me još i diskriminišu jer mi ne veruju da sam u momentu otkaza bila trudna pa traže da mi se na VMA veštači trudnoća, što je presedan i takav tretman nije imala ni jedna druga trudnica u školi – kaže ona.

Prema obrazloženju koje je advokatica Karlovačke gimnazije Gordana Kovačević dala “Blicu”, škola je kao odgovor na tužbu koju je Emilija podnela još krajem decembra zbog otkaza ugovora u radu, odgovorila sumnjom da su izveštaji tri lekara o početku njene trudnoće validni. Navodno, sumnjivi su im pečati na tim dokumentima koji nisu bili savršeno vidljivi, te zbog toga traže veštačenje sa VMA.

Pitam se da li oni traženjem tih veštačenja sumnjaju u kredibilitet Doma zdravlja Novi Sad i Kliničkog centra Vojvodine – navodi Emilija.

Podsetimo, uprava Karlovačke gimnazije dala je krajem novembra otkaz ugovora o radu profesorki ruskog, iako je ona u zakonskom roku podnela dokumentaciju da je trudna. Zatim su na njeno mesto zaposlili profesorku Nađu Marks. Na sve ovo reagovala je Inspekcija rada koja je shodno zakonu trudnu Emiliju vratila na posao, međutim, njene časove i dalje drži Nađa Marks.

Prema mojim saznanjima i Nađi i meni u ugovoru o radu stoji da smo profesorke ruskog jezika za odeljenja II4 i IV4, s tim što časove drži Nađa, a ne ja. Pritom obe uredno dobijamo platu i putne troškove, ali ja zaista ne znam kako je sve to pravno pokriveno – kaže Emilija.

Dok se “status quo” ne promeni škola čeka da dobije odgovor Ministarstva prosvete na zahtev da se otvori još jedno radno mesto za poziciju profesorke ruskog jezika. U međuvremenu, Emilija i dalje nema zdravstvenu knjižicu, jer je prema rečima ljudi iz škole, “izdavanje knjižice u proceduri”. Ona je trenutno u šestom mesecu trudnoće i planira da radi do porodiljskog bolovanja, odnosno do juna.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay