Početna Gradske teme U KCV troje obolelih od virusa korona, četvrti pacijent negativan

U KCV troje obolelih od virusa korona, četvrti pacijent negativan

U intenzivnoj jedinici u Kliničkom centru Vojvodine, formiranoj za lečenje pacijenata od korona virusa, leče se tri pacijenta, od kojih je jedan u teškom stanju i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, izjavila je danas direktorka KCV Edita Stokić.

Ona je navela da je četvrti pacijent otpušten na kućno lečenje pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje se prati.

“Prvi pacijent je ujedno i prvi koji otkriven na teritoriji Srbije i on je stabilan. Njegovo stanje prati se 24 sata i u blagom je poboljšanju. Drugi pacijent nije, kako je preneto, u pogoršanju, ali je u teškom opštem stanju, na mehaničkoj ventilaciji i njegovo stanje prati se 24 sata. Juče je evidentiran još jedan pacijent, koji je hospitalizovan na Klinici za intenzivne bolesti”, objasnila je Stokić.

Na pitanje da prokomentariše lažne informacije, poput toga da je pacijent iz Kikinde u KC Vojvodine preminuo, ona je rekla da je KC Vojvodine opterećen takvim informacijama i da to otežava njihov rad, naglasivši da je pacijent u teškom opštem stanju.

“Ističem potrebu za najvišim nivoom socijalne odgovornosti, i prema zdravstvenim radnicima, a posebno pacijentima i članovima njihovim porodicama. Širenje lažnih informacija nama otežava posao, mi treba da se bavimo strukom i lečimo pacijente”, rekla je Stokić.

Ona je dodala da je KC Vojvodine u poslednje dve-tri godine obogatio svoju opremu, posebno kada su u pitanju aparati za mehaničku ventilaciju, aparati za anesteziju…

Stokić je ponovo pozvala građane da peru ruke, ističući da je to jedna od najvažnijih mera za sprečavanje širenja korona virusa, a virus je uporedila sa flekicom od mastila.

“Kada pišemo naliv perom ostane flekica od mastila. Virus korona je ta flekica od mastila. On se prenosi od mesta do mesta. Zato kada peremo ruke moramo da se potrudimo da zamislimo da imamo tu flekicu i da dobro operemo ruke”, objasnila je Stokić dodajući da je jako važna dužina pranja ruku.

Stokić je istakla i da je važna mera zabrane okupljanja ljudi u većim broju, kao i čišćenje površina, ali i da se obrati pažnja na to “kako kašljemo, kijamo, koristimo maramicu, jer su to sve načini na koji se korona virus može preneti”.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay