Početna Gradske teme U Marka Miljanova gradiće se jedan od najvećih kružnih tokova u Novom...

U Marka Miljanova gradiće se jedan od najvećih kružnih tokova u Novom Sadu

0

Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju Ulice Marka Miljanova.

Predviđeno je da se tokom radova rekonstruišu saobraćajne površine i javno osvetljenje, a procenjena vrednost radova je oko 206 miliona dinara. Osim Grada, radove će platiti i Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Ulica Marka Miljanova se proteže od Beogradskog keja do raskrsnice Đorđa Rajkovića i Zemljane ćuprije, duga je 550 metara, a široka od 22 do 35 metara. Kolovoz je širok oko devet metara, osim kod Keja gde je širok 12 metara i to je jedini deo gde je ulica bulevarskog tipa. Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, ova ulica će nakon radova imati kolovoz širok šest metara, sa obostranim parkinzima širokim pet metara i zaštitnom trakom od 40 centimetara između parkinga i biciklističke staze. Sa obe strane će biti pešačkih staza promenljive širine, dok se sa leve strane predviđa dvosmerna biciklistička staza široka dva metra.

Deo Marka Miljanova od Beogradskog keja do kružne raskrsnice sa Venizelosovom ulicom rekonstruisaće se dodavanjem razdelnog ostrva i proširenjem kolovoza da bi se dobile dve saobraćajne trake od po šest metara. Krak prema novom železničko-drumskom mostu ranije je uređen u sklopu gradnje pristupnih saobraćajnica, ali će se praviti potpuno novi krak prema nekadašnjim fabrikama “Elektroporcelan” i “Kulpin”. Tuda će jednog dana ići saobraćajnica koja će spojiti Marka Miljanova sa Filipa Višnjića i Pavla Stamatovića i taj pravac će nakon radova biti blokiran betonskom zaštitnom ogradom.

Kružni tok koji će se graditi biće jedan od većih u Novom Sadu, a u konkursnoj dokumentaciji se navodi da se vodilo računa da mogu da prođu autobusi GSP-a, ali i šleperi sa prikolicama.

U dokumentaciji se navodi da se drveće koje se ne nalazi na trasi projektovanog kolovoza zadržava i štiti na odgovarajući način, ali nisu navedene posebne informacije o hortikulturnom uređenju ovog dela grada. U popisu pristupnih radova samo stoji da će biti posečeno sedam stabala.

U okviru rekonstrukcije Ulice Marka Miljanova biće postavljeno i 59 stubova javne rasvete i uređena postojeća autobuska stajališta.

Rok za dostavljanje ponuda na tender je 16. septembar.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay