Početna Gradske teme U Novom Sadu doneta prva presuda u korist zaduženih u “švajcarcima”

U Novom Sadu doneta prva presuda u korist zaduženih u “švajcarcima”

0

banka

U našem gradu doneta je prva presuda kojom je raskinut ugovor između korisnika stambenog kredita u švajcarskim francima i banke. Najpre je takvu presudu doneo Viši sud, a potom je Apelacioni sud odbio žalbu banke i potvrdio presudu o raskidu ugovora.
Naš sugrađanin, kojem se, zahvaljujući sudskoj presudi raskida ugovor o stambenom kreditu vezanom za kurs švajcarskog franka, o tome ne želi javno da govori.

Pre osam godina banka mu je isplatila kredit u dinarima – sedam miliona. Do sada je otplatio šest i po miliona a duguje još trinaest miliona. Prema presudi Apelacionog suda neće morati da plati ceo iznos.

“Ugovor o kreditu je raskinut, dakle rezultat toga je dinarska restitucija. Svaka strana mora da vrati drugoj ono što je od nje primila u dinarima. Na to će i jedna i druga strana platiti zateznu kamatu. I klijent će određenim iznosom, koji je pet puta manji od onoga što duguje po planu otplate, moći da zatvori kredit, a stan mu ostaje”, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja građana “Efektiva”.

U “Efektivi” očekuju da istim putem krene ostalih dvadeset hiljada dužnika.

“Pokušaćemo da animiramo što više ljudi da podnesu tužbu za raskid ugovora i na taj način trajno reše svoj problem”, kaže Gavrilović.

Dužnike je dodatno ohrabrila ocena sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića da su krediti u švajcarcima izgubili smisao za jednu od ugovornih strana, odnosno klijente i da su ti ugovori podložni raskidu.

“U slučaju da redovni sud ne pruži zaštitu korisnicima kredita u Švajcarskim francima nastaje problem koji će se u postupku po ustavnim žalbama naći pred Ustavnim sudom. Ako i Ustavni sud ne reši ovo pitanje, ono će se svakako rešavati pred Evropskim sudom za ljudska prava”, izjavio je sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Izvor : RTS
Foto: Pixabay