Početna Gradske teme U Novom Sadu epidural besplatan za sve porodilje

U Novom Sadu epidural besplatan za sve porodilje

betanija_700x

Novosadsko porodilište “Betanija” saopštilo je da će epiduralna anestezija ubuduće biti besplatna za sve porodilje, ali ukoliko postoji slobodan anesteziolog.

Pre oko nedelju dana ova ustanova je saopštila da je od Ministarstva zdravlja zatražila uputstvo o postupanju u situaciji kada je najavljeno da će epiduralna anestezija biti besplatna za sve porodilje.

S obzirom na to da u “Betaniji” radi 10 anesteziologa, kadra koji je deficitaran u celoj Srbiji, epiduralna anestezija nije moguća za sve porodilje. Zbog toga je Betanija tražila rešenje za primenu besplatnog epidurala.

Potrebno je istaći da zaposleni u Kliničkog centra Vojvodine podržavaju predlog Ministarstva zdravlja za bezbolnim porođajem za sve trudnice i da je to savremena metoda kojoj kao struka stremimo. Poštujući uputstvo Ministarstva zdravlja Srbije, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, epiduralna analgezija primenjivaće se i dalje besplatno za sve porodilje gde postoji medicinska indikacija, kao i prema željama porodilje, a u skladu sa trenutnim kadrovskim mogućnostima, odnosno u redovno radno vreme i ukoliko bude dostupnih anesteziologa – navode u Betaniji.

U Betaniji se do sada primenjivala besplatna epiduralna analgezija za porodilje prema akušerskim indikacijama – srčana oboljenja, povišen krvni pritisak, veći pobačaji, maloletnice… Za ostale porodilje, ukoliko nije bilo akušerskih indikacija, a izrazile su želju za bezbolnim porođajem, epiduralna analgezija izvođena je uz angažovanje anesteziologa iz drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, u dopunskom radu, kao vanstandardna usluga.

U toku redovnog radnog vremena u “Betaniji” rade četiri ginekološke sale, dve akušerske sale i jedna sala na Zavodu za humanu reprodukciju. Takođe, na Klinici radi ambulanta za male intervencije u anesteziji. U svakoj od sala prisutan je anesteziolog. U toku radnog vremena, angažovano je istovremeno osam anesteziologa na različitim operativnim punktovima.

Mora se imati u vidu činjenica da je u radno vreme na Klinici prisutno oko sedam do osam anesteziologa, ostali su ili nakon dežurstva odsutni, ili su na odmoru, a ponekad odsutni zbog bolesti. U toku dežurstva i vikendom, prisutan je samo jedan dežurni anesteziolog. Postupak primene epiduralne analgezije i/ili anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje. Uz sve moguće napore zaposlenih, a imajući u vidu podatak da se dnevno porodi između 20 i 30 porodilja, uz redovan i hitni operativni program, kao i činjenicu da je ansteziologija u našoj zemlji deficitarna specijalizacija i da imamo manjak anesteziologa, praktično je nemoguće omogućiti svim porodiljama primenu ove vrste analgezije – objašnjavaju u novosadskom porodilištu.

Podsetimo da je Betanija nedavno bila u žiži javnosti zbog ispovesti porodilje kojoj je naplaćen epidural po ceni od 15.000 dinara, uprkos najavi Ministarstva zdravlja da je ova usluga od 1. januara besplatna za sve buduće majke.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs