Početna Gradske teme U Novom Sadu izvedena neinvazivna operacija dece sa spinalnom mišićnom atrofijom

U Novom Sadu izvedena neinvazivna operacija dece sa spinalnom mišićnom atrofijom

0

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine prvi put je izvedena neinvazivna hirurška metoda, zahvaljujući kojoj je troje dece sa spinalnom mišićnom atrofijom dobilo šansu za kvalitetniji život. Kako navodi Radio-televizija Vojvodine, izveli su je svetski stručnjaci za spinalnu hirurgiju, uz asistenciju naših hirurga-ortopeda.

Planirano je da se uskoro u toj vojvođanskoj ustanovi, operišu sva deca iz Srbije, koja boluju od te smrtonosne bolesti.

– Radi se o bipolarnoj tehnici gde se pomoću dva reza operiše kičmeni stub, a ono što je veoma bitno jeste da ta metoda skraćuje samo vreme trajanja operacije i smanjuje gubitak krvi, a dobija se veoma dobra korekcija i odlični su rezultati – izjavio je za RTV dr Vladimir Đan iz Dečije bolnice.

Tehniku je osmislio francuski spinalni hirurg dr Lotfi Miladi, koji je objavio i publikaciju sa preko stotinu pacijenata koji su pre pet godina operisani ovom savremenom metodom, a rezultati su više nego ohrabrujući.

– Do sada sam širom sveta bipolarnom, neinvazivnom tehnikom rešio više od 300 kompleksnih slučajeva deformiteta kičme kod dece, a za dve godine, koliko traje saradnja sa novosadskim Institutom uspešno smo operisali dvadesetoro dece iz Vojvodine sa idiopatskom skoliozom i hiperkifozom. Bilo bi ih i više da nas pandemija nije usporila – kaže spinalni hirurg iz Francuske dr Lotfi Miladi.

– Inovativna tehnika probudila je nadu mnogih roditelja širom sveta čija deca boluju od neuromišićne bolesti. Verujem da će informacija da smo te operacije počele da radimo i u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, naići na pozitivan odjek – spinalni hirurg iz Španije dr Norberto Ventura.

Reč je o intervencijama koje do sada nisu rađene u našoj zemlji, te su roditelji obolele dece bili prinuđeni da pomoć potraže na inostranim klinikama, gde su plaćali po više stotina hiljada evra. U ovom trenutku više od 60 dece čeka na operaciju spinalne mišićne atrofije, koja bi prema najava ovih lekara uskoro trebalo da se intenzivnije obavljaju u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kao referentnoj ustanovi za celu zemlju, što će biti od ogromnog značaja, ako se ima u vidu da je ta neuromišićna bolest genetski ubica broj jedan u Srbiji.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay