Početna Gradske teme Studenti na Fruškoj gori pokupili više od 100 kg otpada

Studenti na Fruškoj gori pokupili više od 100 kg otpada

0

U akciji čišćenja koju je na Fruškoj gori organizovala Erazmus studentska mreža Novi Sad u saradnji sa Nacionalnim parkom „Fruška gora“ prikupljeno je više od 100 kilograma različitog otpada. U akciji su učestvovali i domaći i strani studenti koji borave na studijama u Srbiji.

Akcija je počela okupljanjem na Popovici nakon čega su učesnici skupljali otpad duž šetačkih staza i obišli Popovičko jezero, Kraljevu stolicu i Orlovo bojište.

– Ideja koja nas je vodila tokom organizacije ove akcije nije samo bila da skrenemo pažnju na probleme sa zagađenjem u životnoj sredini i kako možemo utičemo na rešavanje istih, već da stranim studentima predstavimo prirodne lepote ovog kraja i pružimo im priliku da doprinesu lokalnoj zajednici – navela je Ivana Banjac iz Erazmus studentske mreže.

Akciju je podržala Delegacija Evropske unije, koja je kao deo zelenog dogovora do sada u Srbiji uložila preko 400 miliona evra, sa ciljem da Evropa postane klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.

– Pitanje zaštite životne sredine ne možemo vezati samo za pojedinačnu zemlju, jer odnos prema njoj utiče na sve nas, gde god se nalazili. Zato mi je drago da mogu da doprinesem tome dok sam ovde u Srbiji – naveo je Marko Gasperoni iz Pezara u Italiji, a koji trenutno studira u Srbiji.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay