Početna Gradske teme U Novom Sadu manje od 50 odsto dece primilo MMR vakcinu

U Novom Sadu manje od 50 odsto dece primilo MMR vakcinu

0

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije, dr Dragoslav Popović, izjavio je da su porazni podaci o vakcinaciji dece MMR vakcinom i naveo da je Novi Sad jedan od gradova sa najmanjim obuhvatom.

Kako kaže Popović za Danas, vakcinacija je neophodna da bi se sprečilo širenje epidemije zaraznih bolesti. MMR vakcina je protiv morbila, zaušaka i rubeole.

“Zvanične podatke za 2021. godinu nemamo, ali nezvanično, na nivou Srbije obuhvat MMR-om je 80 odsto, što je daleko ispod cilja od 95 procenata vakcinisane dece, kojim se stvara kolektivni bedem i sprečava se epidemija morbila. Pritom, postoje sredine koje su daleko ispod ovog republičkog nivoa. U Novom Sadu obuhvat MMR-om je manji od 50 odsto”, naveo je Popović za list Danas.

Dodao je da su veliki problemi i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, gde je inače za sve vakcine mali odziv i gde posebno treba da se radi sa stanovništvom.

“Ovako nizak obuhvat je veliki rizik po zdravlje naše dece, koji nam nikako nije trebao i koji smo sami stvorili, jer smo imali sve uslove za uspešnu vakcinaciju”, rekao je Popović.

Izvor: Danas
Foto: Pixabay