Početna Gradske teme U Novom Sadu na birou 18.130 građana, NSZ organizuje obuke za njih

U Novom Sadu na birou 18.130 građana, NSZ organizuje obuke za njih

Na evidenciji nezaposlenih u Novom Sadu krajem jula bilo je 18.130 građana, od kojih više od 56 odsto čine žene. Najviše nezaposlenih je sa završenom srednjom školom – 5.300, a najmanje sa doktoratom – 33.

Novosadska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje će već od septembra organizovati novi krug obuka za nezaposlene. Tako će oko stotinu mladih iz Novog Sada, Temerina i Bečeja, u okviru projekta “Dizajniraj svoj posao”, imati priliku da se obučava u oblasti grafičkog i veb-dizajna, a prijava kandidata je u toku. Osim toga, krenuće i redovne obuke iz engleskog i nemačkog jezika (početni i srednji nivoi), ali i znakovnog jezika (A-1 i A-2 nivo). Biće organizovani i kursevi iz osnovne informatičke i obuke za korišćenje paketa Microsoft Office 365, za limara, frizera i geronto-negovatelja.

Na kursevima engleskog (početni i srednji nivo) i nemačkog jezika (početni nivo), informatičke obuke prema ECDL standardima, ali i kursevima za geronto-domaćice, manikir-pedikir, frizera i pomoćnika frizera, do kraja polugodišta obučena je 381 osoba.

Dosta nezaposlenih prošlo je kurseve i u Edukativnom centru Vojvodine iz veb-dizajna, preduzetništva, kulinarstva, za geronto-negovatelja, šivača, zavarivača i frizera.

Po planu i programu rada za tekuću godinu, do kraja godine trebalo bi da se realizuje obuka za nezaposlene u kategoriji osoba s invaliditetom. Oni će se obučavati kroz kurseve za engleski i nemački jezik, vođenje poslovnih knjiga, veb-radionice i osnovne informatičke obuke po ECDL standardu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay