Početna Gradske teme U Novom Sadu najveća razlika između broja doseljenih i odseljenih u Srbiji

U Novom Sadu najveća razlika između broja doseljenih i odseljenih u Srbiji

0

Od svih opština u Srbiji, Novi Sad ima najveći pozitivni migracioni saldo, odnosno najveću razliku između broja doseljenih i odseljenih osoba.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Novom Sadu se doselilo 2.311 ljudi više nego što se odselilo. Osim toga, Novi Sad se našao i među pet opština u Srbiji koje su u prošloj godini imale pozitivan prirodni priraštaj, a porast stanovnika zabeležen je u celoj Južnobačkoj oblasti.

I pored smanjenja ukupnog broja stanovnika Srbije, u Južnobačkoj i Beogradskoj oblasti u 2016. zabeležen je lagan porast stanovništva, dok je najveći pad, u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen u Zaječarskoj i Borskoj oblasti“, navode u RZS.

Novi Sad ima bolji migracioni saldo u odnosu na prosek Vojvodine, s obzirom na to da ukoliko se posmatra samo Pokrajina, migracioni saldo je bio negativan – u minusu za 158 stanovnika. Doselilo se 27.960 stanovnika, ali se odselilo čak 28.118 njih.

Posmatrajući prostor širi od Novog Sada, odnosno Južnobačku oblast, zabeležen je i treći najveći udeo stanovništva mlađeg od 15 godina u ukupnom stanovništvu, koji iznosi nešto više od 15 odsto. Udeo stanovnika starijih od 65 godine je gotovo 17 odsto, što predstavlja najmanju razliku između broja mladih i starih. Takođe, Petrovaradin je imao jednu od najnižih stopa mortaliteta i u 2016, kao što je bio slučaj i u 2015. godini.

Pozitivan migracioni saldo zabeležen je u 41 opštini u Srbiji, dok je u ostalih 128 opština on bio negativan. Posle Novog Sada, najveći pozitivni migracioni saldo imaju opština Zvezdara, potom Palilula, Voždovac. Najveći negativan migracioni saldo ima Kruševac, zatim Užice, Savski venac, Stari grad, Kraljevo, Leskovac.

U Srbiji u 2016. godini najviše osoba se selilo iz druge opštine u okviru iste oblasti (38,5%), a najmanje iz drugog naselja u okviru iste opštine (23,4%). Od ukupno 25 oblasti u Republici Srbiji, najveći broj migratornih kretanja ostvaren je na teritoriji Beogradske oblasti, i to 50.971 (40,6%) doseljeno lice i 44.467 (35,4%) odseljenih lica“, poručuju iz RZS.

Podsetimo i da je u 2016. zabeležena najmanja stopa nataliteta od Prvog svetskog rata. Prošle godine rođeno je 64.734 dece, dok je umrlo 100.834 građana, čime je prirodni priraštaj negativan, odnosnu u minusu od 36.100, o čemu više možete da čitate OVDE.

Izvor: 021.rs