Početna Gradske teme Novosađani u prilici da pomognu prevremeno rođenim i bolesnim bebama

Novosađani u prilici da pomognu prevremeno rođenim i bolesnim bebama

0

Građani Novog Sada moći će da novčanim donacijama pomognu rad neonatoloških jedinica intenzivne nege širom Srbije. Željeni iznos mogu da uplate preko uplatnica UNICEF-a koje će im ove nedelje stići uz mesečni junski račun za JKP „Informatika“.

UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, radi na promenama i poboljšanju uslova za prevremeno rođenu i bolesnu decu. Podržavamo odeljenja neonatologije da bi se stvorili što bolji uslovi za bebe i njihov razvoj podržao po principima savremene zdravstvene nege. Prevremeno rođena deca su posebno osetljiva. Potrebna im je dodatna podrška i specifična nega, koja mora da eliminiše sve stresne faktore iz okruženja,da uključi i roditelje i da im istovremeno pruži ono što je za njih najzdravije – majčino mleko“, izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalista za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Stanje određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na optimalnom nivou. Sredstva prikupljena preko uplatnica JKP „Informatika“ iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke „koža na kožu“, pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja. Nabaviće se i nedostajuća medicinska opremu i pomoćna sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege koja će pomoći da se stvore uslovi u kojima će prevremeno rođeno dete osim medicinskog tretmana dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina. Deo sredstava će biti uložen u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

Poseban značaj pomoći neonatologiji

Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja. Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.

UNICEF poziva Novosađane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti, i da kroz donacije učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.

Inicijativu UNICEF-a za podršku neonatologijama podržali su Komercijalna banka, Banca Intesa, Eurobank EFG, Société Générale, Procredit banka, Hypo Alpe Adria banka, NLB banka, Srpska banka, Vojvođanska banka, UniCredit banka i Crédit Agricole. Ove banke su ukinule proviziju na sve uplate donacija na račun UNICEF-a.