Početna Gradske teme U Novom Sadu najveći skok prodaje vikendica za vreme epidemije korone

U Novom Sadu najveći skok prodaje vikendica za vreme epidemije korone

0

Najtraženije nekretnine u Srbiji su vikendice i njihove prodaja znatno brže raste od prodaje stanova, potvrđuju najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda. Najveći skok u prodaji ovih nekretnina zabeležen je u Novom Sadu.

Podaci pokazuju da je u trećem kvartalu ove godine prodaja vikendica i više nego duplirana u odnosu na isti period lane. Tokom ova tri meseca u Srbiji je prodato 454 vikendica, a u istom periodu prošle godine 225. Iako bi mnogi očekivali da je prodaja bila najintenzivnija na srpskim planinama, jezerima i poznatijim odmaralištima, trend je zapravo suprotan. Tako je zapažen rast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja. Izgleda da su iskustva sa početka pandemije korona virusa navela ljude na kupovinu nekretnine koja će im biti alternativna lokacija za „beg iz grada“, navodi „Blic“.

Najviše vikendica prodato je u Beogradu – 45. Na drugom mestu se nalazi Novi Sad, gde je zabeležen i najveći skok. Naime, u trećem kvartalu 2020. u novosadskom regionu pazareno je 35 vikendica, dok je u ovom periodu prošle godine prodato samo osam objekata, što je rast od 4,5 puta. Po pet vikendica prodato je u Nišu i Kragujevcu.

Posmatrano po opštinama, najviše vikendica u prvoj polovini ove godine prometovano je na teritoriji opštine Inđija (98), Beočin (45), Novi Sad (33), Grocka (29), Sremski Karlovci (28).

– Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019. godini. Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu – navodi se u izveštaju RGZ.

Inače, podaci RGZ za treći kvadrat pokazuju da je u Beogradu prodato oko 4.000 stanova, u Novom Sadu 1.382, Nišu 419, Kragujevcu 323. Stanovi u ukupnom prometu učestvuju sa 28 odsto i to je, u odnosu na treći kvartal 2019, smanjenje od četiri odsto.

Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta bila je u Novom Sadu gde je u Kaću dostigla 25 evra, a najviša ugovorena cena u Kuli odnosno Ruskom Krsturu kada je 102 hektara prodato za 1,3 miliona evra.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay