Početna Gradske teme U Novom Sadu počelo sa radom Savetovalište za dojenje

U Novom Sadu počelo sa radom Savetovalište za dojenje

0

Kako povećati količinu mleka, kako dojiti bebu, kako ublažiti upalu dojki, kako odvići dete od dojenja – samo su neke od nedoumica mladih majki u Novom Sadu, a odgovore na ta i slična pitanja, ubuduće će moći da dobiju na jednom mestu, u Savetovalištu za dojenje.

“Na putu dojenja nekada umeju da se dese manji problemi, nekada i malo veći, pa je to jedan od razloga što Službi patronaže mogu da se obrate zainteresovani unutar Savetovališta za dojenje, koje je od skoro otvoreno. Putem telefona na broj 064 /8088181 mogu da zakažu posetu i da razgovaraju sa vrsnim iskusnim patronažnim sestrama, da definišemo da li taj problem postoji“, navodi glavna sestra Službe Patronaže Doma Zdravlja Novi Sad Svetlana Vidaić.

A ukoliko problem postoji, on će se rešiti tokom edukativnih radionica sa majkama, koje, kako napominje Vidaićeva, treba da dođu do Savetovališta, koje se nalazi u Centru za reproduktivno zdravlje Doma zdravlja “Novi Sad”, u Almaškoj ulici. Za sada je rad organizovan smenski, pre i posle podne. U slučaju pogoršanja epidemijske situacije, konsultacije će se obavljati putem Viber ili Zoom aplikacije. Savetovalište je počelo sa radom simbolično u Svetskoj nedelji dojenja.

”Ove godine kampanja je, ustvari, okrenuta tome da svi relevantni faktori i činioci koji mogu da utiču na podizanje stope dojenja se uključe i uzmu aktivno učešće. Kada to kažemo, mislimo na nas zdravstvene radnike, donosioce zakonskih regulative, na sve firme, poslodavce”, ističe Vidaić.

Dosadašnja iskustva pokazala su da se žene u Savetovališta javljaju kada dođe do promene u ritmu sisanja, ili oko napredovanja u telesnoj masi bebe. Naša sagovornica je pozvala i očeve da prisustvuju konsultacijama, jer je naučno dokazano, da se vreme dojenja produžava, ukoliko žene imaju podršku svojih partnera.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay