Početna Gradske teme U Novom Sadu trenutno nema obolelih od virusa Zapadnog Nila!

U Novom Sadu trenutno nema obolelih od virusa Zapadnog Nila!

0


U Novom Sadu trenutno nema registrovanih osoba obolelih od virusa Zapadnog Nila, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Iskustva iz prethodnih godina govore da najveći broj obolelih registrujemo u avgustu i septembru. Prošle godine imali smo 14 obolelih i jedan smrtni ishod, dok je u poslednjih pet godina regostrovano 152 obolela i 21 smrtni slučaj – kaže za RTV dr Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ova infekcija u 80 odsto slučajeva prolazi bez simptoma, kažu za pokrajinski javni servis u ovoj ustanovi.

Tek kod svakog petog obolelog dolazi do glavobolje, povraćanja, bolova u mišičima, otoka limfnih žlezda, osipa, dok u proseku svaka 150. obolela osoba ima simptome upale mozga, i moždanica, koji su praćeni poremećajem svesti i težim neurološkim ispadim – kaže dr Medić za Radio-televiziju Vojvodine..

Groznica Zapadnog Nila ostavlja posledice jedino ako dođe do upale mozga, a stopa smrtnosti je, u zavisnosti od uzrasta, do 14 odsto. Sreća je u tome što najveći broj infekcija prolazi bez ikakvih simptoma – kaže dr Medić i dodaje da se najvažnije mere prevencije odnose na redukciju broja komaraca.

Kada je reč o ličnoj zaštiti, treba koristiti mrežice na prozorima, zatim repelente, a preporučuje se i dezinsekcija – rekla je dr Medić za RTV, napomenuvši pritom da stariji sugrađani treba da izbegavaju da vreme provode napolju kada je aktivnost komaraca najjača.

Da podsetimo, u uzorcima komaraca sakupljenim na 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima, tokom druge polovine juna, virus Zapadnog Nila detektovan je u dva uzorka – komarcima u Vidovdanskom naselju i naselju Sajlovo.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Freeimages.com