Početna Gradske teme U Novom Sadu u nedelju prvo obeležavanje Dana prava životinja: Komemoracija, edukacija...

U Novom Sadu u nedelju prvo obeležavanje Dana prava životinja: Komemoracija, edukacija i slavlje

0

Prvi Nacionalni dan prava životinja biće obeležen u nedelju, 5. juna u Novom Sadu.

Tog dana okupiće se ljubitelji životinja iz različitih delova Srbije kako bi skrenuli pažnju na svakodnevnu nepravdu koju nedljudske životinje trpe – najavili su organizatori.

Okupljanje je u 17 časova na Trgu slobode.

Kako će akcija izgledati?

Ovaj događaj sastoji se iz tri dela: komemoracija, edukacija i slavlje. Događaj će početi u 17 časova javnom komemoracijom, odnosno minutom ćutanja kojim će aktivisti i svi prisutni odati počast svim životinjskim žrtvama na našoj planeti.

Nakon toga biće pročitana Deklaracija o pravima životinja, koju će nakon toga imati priliku da potpišu svi zainteresovani građani. Za sada ova deklaracija ima 22.000 potpisa. Cilj je da se sakupi 100.000 potpisa širom sveta koji će biti prosleđeni Beloj kući, Ujedinjenim nacijama, Parlamentu EU i drugim globalnim organizacijama.

Nakon toga govore će održati aktivisti za prava životinja i javne ličnosti koje su pristalice i podrška veganskog pokreta u Srbiji.

Šta je Nacionalni dan prava životinja?

Nacionalni dan prava životinja je jedinstveni događaj po svojoj formi i stilu, a predstavlja jedan od najvećih globalno koordinisanih događaja za prava životinja na svetu. Ovaj datum obeležava se u mnogim zemljama širom sveta sa ciljem podizanja svesti o pravima i oslobođenju životinja i svakodnevnoj patnji koju one trpe. Neprofitna organizacija “Naša planeta. Njihova takođe” (Our Planet. Theirs Too) je prvi put ovaj dan obeležila 2011. godine. Ove godine u saradnji sa njima biće obeležen prvi put u Srbiji. U organizaciji ovog događaja učestvovali su nezavisni aktivisti za prava životinja iz Novog Sada i volonteri Vege zajednice.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay