Početna Gradske teme U Novom Sadu više od 4.300 stambenih zajednica

U Novom Sadu više od 4.300 stambenih zajednica

0

Stupanjem na snagu novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada propisano je da se stambena zajednica registruje u Registar stambenih zajednica. Za teritoriju Grada Novog Sada, registar vodi Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, sa sedištem u Novom Sadu, Ulica Narodnog fronta broj 53.

Kako je saopštila Gradska uprava za inspekcijske poslove, na teritoriji Grada Novog Sada do sada je registrovano oko 4.350 stambenih/stambeno-poslovnih zgrada.

Stambene zajednice su preko upravnika ili lica ovlašćenog odlukom stambene zajednice, po Zakonu, bila dužna da podnesu prijavu (u pisanoj formi, neposredno, poštom ili elektronski putem korisničke aplikacije za prijem elektronske prijave) za upis u registar stambenih zajednica.

Komunalni inspektori su izvršili savetodavne posete prema skoro svim stambenim zajednicama, i tom prilikom date su preporuke sa adekvatnim rokom za otklanjanje uočenih nepravilosti.

Građani koji žive u zgradama, a čije jedinice nisu prošle proces registracije, dužni su da u najskorijem roku izvrše svoje zakonske obaveze, u suprotnom će biti pokretnut postupak inspekcijskog nadzora i biće pokrenut prekršajni postupak za svaku stambenu zajednicu pojedinačno.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay