Početna Gradske teme U novosadskim oazama mira živi neverovatan broj najrazličitijih vrsta ptica i životinja

U novosadskim oazama mira živi neverovatan broj najrazličitijih vrsta ptica i životinja

0

Sudeći po prisustvu ptica u novosadskim parkovima, ova svojevrsna gradska pluća grada su u dobroj kondiciji. Gde nema ptica – nešto nije u redu sa rastinjem u parkovima i obratno. Ovaj, osnovni test svi novosadski parkovi su položili uspešno. Ptice rado stanuju među Novosađanima, u njihovim parkovima. Isto važi i za druge životinjske vrste.

U Futoškom parku, usred grada šetači mogu da vide ptice, ali i životinjice različitih vrsta.

Kamenički park je takođe važno stanište šumskih ptica u urbanizovanoj celini, kakva je Novi Sad. Ukupan broj do sada zabeleženih vrsta ptica u Kameničkom parku je 88, a procenjuje se da ih ima oko 100. Među vrstama koje se ovde gnezde, a kojih ima oko 40, posmatrači ptica pre drugih zapaziće: šumsku sovu, ćuku, zelenu žunu, srednjeg, malog i seoskog detlića, vrtnu crvenrepku, sivu muharicu, sivu senicu, kratkoprstog puzića i batokljuna. Poznato je da su ptice u Kameničkom parku strogo zaštićene, jer spadaju u retke i osetljive šumske vrste. Njihovo prisustvo u novosadskom parku dobar je znak očuvanosti tog šumskog staništa, što taj park jeste, po mišljenju stručnjaka. Ali, stručnjaci, ističu da je to i znak minimalno, saobraćajem, zagađene šire okoline.

Tokom prolećne i jesenje seobe ptica, Kamenički park, kao odmorište i privremeno mesto za ishranu, koriste brojne ptice pevačice, kao što su grmuše, zviždaci, muharice i senice. Te ptice doleću u park nakon što su tokom zime, na istom mestu, hranu nalazile ptice zimovalice, poput severne zebe, zimovke, čiške, drozda borovnjaka, žutoglavog kraljića i kopca. Kada bi ova, ne previše poznata priča o novosadskim pticama, bila rasprostranjenija među Novosađanima, izvesno je da bi i Kamenički park bio posećeniji, uprkos tome što je udaljeniji i “preko reke” u odnosu na staro gradsko jezgro, kažu stručnjaci i ljubitelji prirode u Novom Sadu.

Među zaštićena prirodna dobra spada i Dunavski park, najpopularniji i najpristupačniji novosadski park. Prisutne vrste ptica i njihov status utvrđeni su na osnovu terenskih istraživanja obavljenih tokom 2018. godine. Na osnovu stručnog uvida, pouzdano se zna da u prirodnom okruženju u samom srcu grada svoj životni prostor nalaze sisari i ptice. U Dunavskom parku se može videti nekoliko vrsta slepih miševa, a stalni posetioci su ovih šest vrsta ptica: kopca, goluba grivnaša, vrapca pokućara, veliku senica, velikog detlića, češljugara, vodenog večernjaka, patuljastog slepog I belorubog mišića, običnog noćnika. U jezeru parka žive dve vrste kornjača, barska i crvenouha.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: JKP Gradsko zelenilo