Početna Gradske teme U novosadskim školama manje učenika

U novosadskim školama manje učenika

U mnogim novosadskim školama u petak je bilo manje učenika nego inače, što je verovatno posledica odluke roditelja da decu ne šalju na nastavu zbog pojave virusa korona.

Za sada nema nijednog potvđenog slučaja oboljevanja dece, ali se više dece i nastavnog osoblja nalazi u izloaciji zbog mogučnosti da su bili u kontaktu sa nekim od obolelih. Načelnik Školske uprave Jovan Vukčević za “021” kaže da još uvek nema preciznih podataka za sve škole, ali da je primetno da je došlo do određenog smanjenja broja učenika.

– U odnosu na četvrtak i ranije dane prema podacima o prisutnosti u školama vidi se da je u petak došlo do smanjenja broja učenika, ali ti podaci ne govore o velikom broju izostanaka – naveo je Vukčević.

Da mnogi roditelji nisu dozvolili deci da idu u školu nezvanično su potvrdili i iz škola, kao i pojedini roditelji koji su posvedočili da skoro nema odeljenja gde bar neko dete nije nedostajalo i da se videlo da je odsutno od trećine, pa i do polovine razreda i više. Na primer, u Gimnaziji “Isidora Sekulić” koja sada nastavu ima u popodnevnoj smeni, u Mašinskoj školi zbog rekonstrukcije njihove zgrade pojavilo se u nekim odeljenjima po tek desetak učenika, a nedostajalo je po 20 do 25 učenika.

Podaci do kojih je došao “021” govore i da je došlo i do smanjenja broja dece u novosadskim vrtićima.

Škole i vrtići ostaju otvorene

Podsetimo da Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete nisu doneli odluku o prestanku nastave u školama jer, prema mišljenju epidemiologa, nema potrebe za time.

Epidemiolog Predrag Kon danas je ponovio da prevremeno zatvaranje školskih i predškolskih ustanova u Srbiji nema smisla, jer je utvrđeno da se deca od koronavirusa “gotovo i ne razboljevaju”, kao i da je veoma karakteristično da “nisu prenosioci”.

– Treba obrazložiti zašto je struka ostala na stavu da je zatvaranje školskih i predškolskih ustanova kontraproduktivno u ovom trenutku. Jednostavno, nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija u školskim kolektivima. To je pokazatelj da nema prenošenja. Takođe, svi oni podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine koji su sve ovo preživeli govore da deca praktično da i ne obolevaju, a ono što je najkarakterističnije je da imaju infekcije, ali da nisu prenosioci – naveo je Kon.

Takođe se ponovo oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je izjavila je da će Vlada Srbije na sednici danas doneti odluku o zabrani prisustva publike na fudbalskim utakmicama u zemlji, ali da neće biti odluke o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, jer je stav struke bio da “nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove” za to.

– Razumemo paniku i brigu roditelja, to je nama osetljiva i važna tema, osetljiva za sve građane, vidim koliko vlada panika, o merama zatvaranja škola, vrtića i fakulteta. Ja sam iznela predlog da se obustavi nastava i mislim da to treba da uradimo, ali je stav struke uniforman – da nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete – kazala je Brnabić.

Kažimo i da su danas predstavnici sindikata u obrazovanju zatražili su od Ministarstva prosvete u našoj zemlji da se privremeno prekine nastava u osnovnim i srednjim školama u Srbiji zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa.

Takođe, neke škole u Srbiji su prestale sa privremeno sa radom zbog dezinfekcije ili ispitivanja pojedinih slučajeva,kao na primer beogradska Osnovna škola “Mihailo Petrović Alas” koja je zatvorena preventivno jer postoji bojazan da je jedan od zakupaca prostora te škola zaražen koronavirusom. Takođe, N1 je javio da je obustavlja nastava privatnoj školi “Ruđer Bošković” u Beogradu i da će od ponedeljka imati časove on line. U pitanju je privatna osnovna škola i gimnazija u kojoj je ministar prosvete Mladen Šarčević nekada bio direktor.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay