Početna Gradske teme U novosadskom Pravobranilaštvu najveći broj tužbi protiv Grada

U novosadskom Pravobranilaštvu najveći broj tužbi protiv Grada

0

ThinkstockPhotos-

Novosadsko Pravobranilaštvo je prošle godine vodilo skoro 12.000 postupaka, a najveći broj se odnosio na tužbe protiv Grada i gradskih ustanova.

Deo tih tužbi, njih 7.000, preneo se u ovu godinu.

Iako većina sporova po vrednosti nije velika, neki ipak mogu ozbiljno da uzdrmaju gradsku kasu u slučaju da Novi Sad izgubi. Samo jedan spor koji se vodi zbog gradnje Autobuske stanice ATP Vojvodine vredi preko 5,6 milijardi dinara. Spor po tužbi Ilije Devića potiv Grada je najveći koji se trenutno vodi, a zasniva se na tome da tužilac smatra da nije ispoštovan ugovor koji je ovaj privatnik potpisao sa Novim Sadom. Dević je ugovor 2005. potpisao sa gradonačelnicom Majom Gojković, sadašnjom predsednicom Skupštine Srbije. Pravobranilaštvo u svom izveštaju navodi samo da je postupak u toku i ne iznosi druge detalje o ovom procesu.

S druge strane, u istom izveštaju je navedeno da se u oktobru prošle godine završio sudski spor po tužbi ATP “Vojvodine” protiv Grada na osnovu kojeg je još 2013. godine iz budžeta skinuto skoro 400 milion dinara za naknadu štete nastale nerealizacijom ugovora.

Pravobranilaštvo imaju evidenciju i o trećem sporu zbog autobuske stanice ATP-a, a to je tužba zbog štete nastale dok je stanica radila. Šteta je nastala jer Grad navodno nije prebacio saobraćaj sa Međumesne autobuske stanice na Devićevu stanicu. Vrednost spora je 351 milion dinara, bez kamata i sudskih troškova, i postupak je sada ponovo na početku pošto je prošlog jula Privredni apelacioni sud usvojio žalbu i poništio prethodnu presudu Privrednog suda kojom je odbijena tužba.

Ovo su samo tri predmeta od oko 12.000 koje je gradsko Pravobranilaštvo imalo prošle godine, pri čemu je zanimljivo da se procentulano najveći broj odnosi na tužbe zbog ujeda pasa. Takvih tužbi je u 2015. godini bilo čak 1.804. Grad ove sporove već godinama gubi i do sada je, prema poslednjim podacima, isplaćeno preko pola milijarde dinara.

Podaci gradskog Pravobranilaštva pokazuju i da postoji veliki broj tužbi protiv Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” i to čak 621 predmet u 2015. godini. U svim slučajevima zaposleni su podneli tužbe zbog neisplaćenih zarada za period od oktobra 2013. do oktobra 2014. godine. Pravobrailac navodi da Grad sve ove sporove gubi, ali ne daje podatak koliko je novca zbog toga isplaćeno iz gradskog budžeta. Mediji su ranije izvestili da se radi o desetinama miliona dinara. Pravobranilaštvo je u 375 predmeta posredovalo u vansudskom poravnjanju između Radosnog detinjstva i zaposlenih po istom osnovu.

Po broju predmeta slede tužbe protiv Grada i javnih preduzeća zbog upadanja građana u rupe i slivnike, a njih je u prošloj godini bilo 315. Pravobranilaštvo je navelo da i ove sporove Grad redovno gubi i da sud uvek u celosti prihvata odštetne zahteve, a primetno je da je sve više ovakvih slučajeva. Ipak, svi ovi predmeti pojedinačno ne prelaze odštetne zahteve veće od nekoliko stotina hiljada dinara, pa šteta po budžet na godišnjem nivou i nije velika.

S druge strane, Grad ima nekoliko tužbi gde se traži isplata desetina miliona dinara. Kako navodi Pravobranilaštvo, ovde se radi o nekim od 221 predmeta zbog eksproprijacije zemljišta, gde tužioci od grada traže desetine, pa i stotine miliona dinara. U izveštaju se ne navode pojedinačno detalji o svakoj tužbi, već su samo pomenuti pojedini slučajevi, kao što je tužba “Metalac metlaurgije” koja spori ugovor iz 1989. godine prema kojem je 16 hektara uz obalu kanala DTD dato za Carinsku zonu. Vrednost ovog spora je 175 miliona dinara.

Visok odštetni zahtev postoji i po tužbi “Slovenijeles” iz Ljubljane i Gorana Vukovića zbog zemljišta u Ulici braće Ribnikara gde je sagrađena zgrada, a od Grada se za odštetu potražuje preko dva miliona evra.

S druge strane, Pravobranilaštvo zastupa i u sporovima gde Novi Sad potražuje od pojedinaca i firmi desetine, odnosno stotine miliona dinara. Među ovim predmetima je tužba Zavoda za izgradnju grada protiv “Borovice transporta” iz Rume i “Puteva” iz Sremske Mitrovice za naplatu 462 miliona dinara za neobavljene radove na gradnji Bulevara Evrope, a taj novac je prethodno izvođačima radova bio avansno isplaćen.

Pravobranilaštvo zastupa Grad i ZIG u sporu protiv “Neimar AD” u stečaju zbog prava nad vlasništvom nad zemljištem i zgrade u Ulici Stevana Branovačkog 3, gde se nalazi sedište ZIG-a. Vrednost spora je 112,5 miliona dinara, a Grad osporava to što se u javnim knjigama objekat vodi kao društvena svojina sa upisom prava korišćenja u korist DP “Neimar”, koji prema mišljenju Grada nije pravni prethodnik “Neimar” AD u stečaju.

Veliku vrednost ima i spor koji traje godinama, a radi se o zemljištu koje je nezakonito koristila “AD Sloga” iz Kaća. Grad je dobio presudu, ali se zbog žalbe tuženog postupak sada vodi pred Apelacionim sudom.

Dodajmo i da će o izveštaju o radu Pravobranilaštva biti reči na Skupštini grada u petak, 15. jula, a od lokalne vlasti zavisi da li će pomoći da se sporovi povoljno reše za Novi Sad. To se može postići tako što će novosadski čelnici raditi tako da nema razloga za tužbe, ali i osnažiti Pravobranilaštvo kojem nedostaje ljudi.

Autor: Žarko Bogosavljević
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos