Početna Gradske teme U planu izgradnja brze saobraćajnice koja će povezati Bačku i Banat

U planu izgradnja brze saobraćajnice koja će povezati Bačku i Banat

0

Javno preduzeće “Putevi Srbije” raspisalo je javnu nabavku za Studiju opravdanosti s Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice Ib reda, granični prelaz s Mađarskom (Bački Breg) – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Kikinda – granični prelaz s Rumunijom (Nakovo).

U planu je brza saobraćajnica u četiri trake, kojom će vozila moći da idu 100 km/h. Procenjena vrednost nabavke je 300 miliona dinara, bez PDV-a.

Ponudu je potrebno dostaviti do 30. marta, a javno otvaranje ponuda obaviće komisija JP “Putevi Srbije” istog dana u 10 sati.

Odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od 25 dana od otvaranja ponuda, navodi se u pozivu.

Taj putni pravac predstavlja veoma značajnu drumsku komunikaciju u funkciji saobraćajnog povezivanja Srbije s Mađarskom i Rumunijom, a iz položaja deonice vidi se njena važnost i uloga u regionu s aspekta privrede.

Predmetna trasa buduće brze saobraćajnice omogućuje vezu Bačke i Banata s centralnom i zapadnom Srbijom preko auto-puta Beograd–Subotica, navodi se u dokumentaciji.

Trasu brze saobraćajnice potrebno je uskladiti s postojećim državnim putem u dužini od 175 kilometara.

Potrebno je razmotriti i položaje eventualnih turističko-rekreativnih odmorišnih sadržaja u zoni saobraćajnice.

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić u novembru prošle godine najavio je da će se ta brza saobraćajnica naći u Nacionalnom investicionom planu. To će, rekao je, biti od presudnog značaja za dovođenje novih investitora u taj deo Srbije. Kazao je da bi ta brza saobraćajnica bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10 i to bi značilo mnogo za Zapadnobački, Severnobački i Južnobački okrug, ali i ceo severni Banat.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay