Početna Gradske teme U planu rekonstrukcija centra Novog Sada

U planu rekonstrukcija centra Novog Sada

Grad Novi Sad je raspisao nagradni arhitektonski konkurs za uređenje dela javnih površina u najužem centru grada.

Kako piše “021”, na osnovu ovog konkursa, gradska vlast će dobiti arhitektonske nacrte koji će omogućiti da počne izrada tehničke dokumentacije za parterno uređenje dela centra koji do sada nije rekonstruisan.

Konkursom je obuhvaćeno 6,82 hektara javnih površina na Pozorišnom trgu, u Uspenskoj ulici, prolaz do polukružnog trga (prostor gde je danas montažna garaža), polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA, deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu (pešačka površina uz sam Bulevar Mihajla Pupina).

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji Uprave za građevinsko zemljište i investicije u koju je “021” imao uvid, arhitektonska rešenja treba da omoguće formiranje jedinstvene prostorno – funkcionalne celine, sa akcentom na mogućnost fazne realizacije.

Pre više od deset godina, u nekoliko faza tokom više godina, započeto je uređenje dela partera u centru i tada su behatonom popločane Zmaj Jovina, Dunavska, Katolička porta. Sada su u planu površine koje ranije nisu bile sređivane.

Iz dokumentacije se vidi da se nije odustalo od ranijih planova – fontane na uglu Modene i Trga slobode, podzemne garaža ispod ulice Modene sa pešačkim izlazima ka Trgu slobode i Kralja Aleksandra, zelenilo na ulazu u magacin “Bazara”. I dalje je u planu da se zida tržni centar od četiri ili pet spratova u Ulici Modene, prekoputa Tanudžićeve palate. Umesto privremene montažne garaže, iza Srpskog narodnog pozorišta, planiran je novi ozelenjeni trg, zatim uređenje okoline nekadašnjeg bioskopa JNA, koji će postati Dom kulture.

I dalje je u planu da se prostor Pozorišnog trga i veliki deo ostalih pešačkih površina poploča granitom i kamenom kockom, s tim što se sada dozvoljava da se napravi veza sa behatonom koji je postavljen u Zmaj Jovinoj i drugim ulicama. Mada su učesnici konkursa ograničeni time što zbog zaštite centra kao istorijsko-kulturne celine nisu dozvoljene skoro nikakve drastične promene, u Gradu očekuju da nagrađeni arhitektonski nacrti budu idejno rešenje koje će poslužiti kao polazna osnova za uređenje ovog prostora kako bi bio privlačan različitim grupama korisnika.

Za učesnike konkursa su obezbeđene i novčane nagrade. Prvo mesto dobiće 1,5 milion dinara, drugo 750.000 dinara, treće 300.000 dinara, a stručni žiri ima pravo da izabere i jedan rad za otkup u vrednosti od 50.000 dinara.

O prispelim radovima odlučivaće poseban žiri koji čine predsednik direktor Urbanizma Dušan Miladinović, koji je i predsednik žirija, i članovi Zorica Ninić Stupar iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), arhitekta “Urbanizma” i predsednik radne grupe za realizaciju projekta kulturne infrastrukture u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Darko Polić, Tatjana Zagoričnik iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Slavica Likić iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije. Takođe, imaju i zamenike članova žirija a to su Zorica Lončar iz UGZI-ja i Marko Stojanović iz “Urbanizma”, dok će izvestioci biti Milena Popov i Srđan Zorić iz UGZI-ja.

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12 časova 20. aprila, a komisija će pristigle radove otvoriti istog dana u 13 časova u prostorijama UGZI-ja u Stevana Branovačkog 3. Komisija će do 15. maja doneti odluku o pobedniku.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos