Početna Gradske teme U Šangaju od februara novi ciklus radionica za mlade

U Šangaju od februara novi ciklus radionica za mlade

0

Centar za omladinski rad (CZOR) poziva mlade Novosađane sa Klise, Adica i Šangaja da im se od februara pridruže u novom ciklusu besplatnih radionica koje će se održavati u njihovim naseljima.

Mladi će imati priliku da u sigurnom okruženju provedu kvalitetno vreme uz društvene igre, gledanje filmova i razvijanje veština poput asertivne komunikacije i tolerancije. Poziv je otvoren i za volontere koji žele da razvijaju veštine socijalne komunikacije, organizacije i rada sa mladima.

Projekat Mobilnog omladinskog kluba (MOK) ima za cilj da donese sadržaje za mlade u zajednice koje nemaju ili imaju vrlo malo sadržaja namenjenog mladima. Kroz omladinski rad i kontinuitet održavanja radionica podiže se samopouzdanje i ostvaruje se odnos poverenja kod učesnika koji kasnije imaju priliku da samostalno dolaze na radionice u CZORu i Omladinskom centru.

Tokom nekoliko godina trajanja projekta MOK mladi u Adicama i Klisi su imali priliku da bar jednom nedeljno učestvuju u aktivnostima koje organizuje CZOR. Dajna Marinković, menayerka programa u CZOR-u ističe važnost kontinuiteta održavanja ovih radionica.

– Potrudili smo se da razumemo mlade iz tih krajeva, da shvatimo njihove potrebe i to da je neophodno da mi izađemo iz naših prostora, naše zone komfora i odemo kod njih da ih upoznamo sa sadržajem koji postoji u našem gradu, a namenjeni su upravo njima. Prvi put smo lane imali situaciju da više od 70 mladih iz Velikog rita i Adica učestvuje na našim radionicama. Od ove godine tu priliku će imati i mladi iz Šangaja – kaže Dajna Marinković.

Lokacije na Klisi, Adicama i Šangaju odabrane su zbog svog specifičnog geografskog položaja i strukture stanovništa.

– Najčešće radimo sa mladima iz romske, albanske i aškalijske populacije koji su u riziku od socijalne isključenosti. Mladima u ovim zajednicama često su nedostupne besplatne aktivnosti namenjene omladini. Mi se trudimo da to menjamo – dodaje Dajna.

Projekat Mobilni omladinski klub nudi mogućnost mladima, naručito studentima iz društvenih oblasti, poput psihologije, pedagogije i socijalnog rada, da svoje teorijsko znanje primene u praksi i time obogate svoj CV nezamenljivim, praktičnim iskustvom.

Pomoć lokalne zajednice izuzetno je važna i olakšava organizovanje ovakvih projekata, ističu u CZOR-u. Saradnja sa ogrankom Gradske biblioteke u Šangaju stvorila je mogućnost za mlade iz te zajednice da i oni budu uključeni u projekat MOK-a.

Za dodatne informacije o lokacijama na kojima će se održavati radionice, prijave za volontiranje mogu da se naći na sajtu: czor.org.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay