Početna Gradske teme U Srbiji nema najavljenog masovnog testiranja

U Srbiji nema najavljenog masovnog testiranja

Masovno testiranje koje je ranije najavljivano na pres konferencijama od strane stručnjaka i predsednika Aleksandra Vučića ipak se ne radi u Srbiji već, kako su objasnili zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon, radi se testiranje po proširenim indikacijama.

“Koncept masovnog testiranja nije bio najsrećniji stručni izraz. Radimo, kako smo i planirali, po proširenim indikacijama, ali nema testiranja na lični zahtev, samo uz lekarske indikacije. To isključivo zavisi od momenta kada je virus ušao u populaciju, a potpuno je jasno da je kod nas ušao kasnije pa je manji broj ukupno testiranih. Zavisi i od dostupnosti testova i indikacija. U nekim zemljama se testiranje plaća. Hajde da se ne poredimo ni sa kim, ni sa zemljama gde su najgori scenariji, da bude jasno svima da se testiraju one osobe koje imaju indikacije za testiranje. Indikacije smo proširili sa ciljem da se testiraju osobe koje ne ispoljavaju simptome, ali za koje se sumnja da su nosioci. Na osnovu sadašnjeg broja ukupno testiranih, već smo pokazali da možemo i 1.000 ljudi da testiramo za 24 sata, ali indikacija nije bilo”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Sa Kisić Tepavčević složio se i dr Kon koji je rekao da su grupe za testiranje određene po stepenu prioriteta.

“Određene grupe za testiranje su prema stepenu prioriteta. Apsolutni prioritet imaju hospitalizovani, pa zdravstveni radnici, pa oni u primarnom stepenu zdravstvene zaštite i oni koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajevima. Tek u trećoj grupi su putnici u međunarodnom saobraćaju. Sve je to definisano i prosleđeno primarnoj zdravstvenoj zaštiti gde je danas počelo prikupljanje uzoraka. Nadam se da će tokom sledeće nedelje to potpuno da preuzme primarna zdravstvena zaštita”, rekao je Kon.

Kako je zaključio “testirali se, ne testirali, sve zavisi od naših kontakata” i od toga da li se pridržavamo mera socijalnog distanciranja.

Izvor: 021
Foto: Pixabay