Početna Gradske teme U studentskim domovima u Novom Sadu trenutno boravi 328 studenata

U studentskim domovima u Novom Sadu trenutno boravi 328 studenata

U 10 objekata Studentskih centra “Novi Sad” trenutno boravi 328 studenata kojima je zbog obaveza na fakultetu ili pak nemogućnosti da se vrate u svoje matične države zbog epidemije korona virusa odobren ostanak u domu. U toj ustanovi kažu da nisu imali većih problema i da je od početka epidemije kovid-19 u lakšem obliku registrovan samo kod 5 studenata.

Srbobranka Maja Stepanov jedna je od 328 studenata, koji ovo leto provode u studentskom domu u Novom Sadu.

“Ja sam ostala u domu zato što pišem master rad i neophodna mi je literatura koju mogu da nabavim gotovo isključivo na Filozofskom fakultetu i biblioteci Matice srpske, tako da mi ovo mnogo znači.”

Isti posao, ali na Fakultetu tehničkih nauka, zadržao je i Ivana Adamova. Kaže da se boravak u domu, ako se izuzmu mere prevencije, suštinski ne razlikuje od prethodnih godina.

“Nosimo maske kada izlazimo iz soba. U suštini ovde nije toliko veliki problem pošto je malo ljudi ostalo, dvadesetak-tridesetak, tako da što se tiče socijalne distance retko srećemo nekoga po domu.”

Svi koji su u domu, ali i oni koji se vraćaju u narednim danima, moraju da dostave potvrdu, kojom će dokazati da imaju ispitne obaveze, kaže pomoćnik direktora za studentski smeštaj Studentskog centra “Novi Sad”, Steva Lazarević.

“Prilikom ulaska u bilo koji objekat kod nas meri se temperatura na portirnici beskontaktnim toplomerom i to je jedina kontrola. Negativan PCR test nije potreban, nije propisano, tako da se svi studenti vraćaju sasvim normalno.”

Lazarević dodaje da Studentski centar spremno dočekuje povratak akademaca, ali da od resornog ministarstva očekuju smernice po kojima će raditi od jeseni.

“3.064 studenta kad nam bude u 10 objekata tada je jako teško obezbediti neku fizičku distancu inače su to mladi ljudi, samim tim skloni druženjuj, što je lepo ali u ovim okolnostima mislim da bi smanjenje kapaciteta uticalo na kvalitet studiranja tako da se nadam da neće biti smanjenja kapaciteta.”

Inače, konkurs za domski smeštaj biće raspisan kao i ranijih godina od 1. do 15. septembra za brucoše, odnosno od 16. septembra do 31. oktobra za studente ostalih godina.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay