Početna Gradske teme U svakoj novosadskoj školi drugačija nadoknada časova

U svakoj novosadskoj školi drugačija nadoknada časova

skola-strajk-prosveta-djaci-ucenici-nastava_660x330

U najdužem štrajku prosvetara u skorašnjoj istoriji nije učestvovalo 60 odsto škola nije ni štrajkovalo, dok je ostalih 40 odsto u štrajku izgubilo u proseku 160 časova.

 U Novom Sadu ne postoje dve škole koje su u istoj situaciji i u svakoj će nadoknada časova biti organizovana drugačije. Kako Ministarstvo prosvete neće slati uputstva na koji način će se nastava nadoknaditi, škole imaju obavezu da same pošalju predloge kako će to da urade, rekao je načelnik školske uprave za Južnobački okrug za 021 Petar Viđikant. “Naravno da smo svesni da do kraja godine nema dovoljno vremena da se nadoknade svi časovi, ali ono što je najbitnije je da se nadoknade časovi učenicima osmih razreda osnovne škole i maturantima srednjih škola. Ići će se po principu da se nadoknade prvo časovi malo većeg značaja, maternji jezik, strani jezici, stručni predmeti i matematika”, rekao je Viđikant. On je naglasio da se časovi neće nadoknađivati subotom, već će se primera radi, časovi likovnog, muzičkog ili fizičkog, koji su ispunili fond časova, ustupati za pomenute časove koji su važniji za polaganje mature.

Kako je veliki broj časova u pojedinim školama izgubljen, odluka da li će se završni ispiti za malu i veliku maturu modifikovati uglavnom će zavisiti od tumačenja rezultata probnog testa. Osmaci su svoje probne testove imali u četvrtak i petak protekle nedelje, a Viđikant ističe da su zadovoljni realizacijom, pošto je 98 odsto učenika polagalo testove.

Mi smo kao školska uprava obišli nekih 30 škola da vidimo kako je organizovan sam rad probnog testa. Ono što je najinteresantnije je da su komentari samih učenika na kvalitet i težinu pitanja bili pozitivni. Kada smo ih pitali za procenu težine pitanja, većina je dala ocenu šest, sedam ili osam”, naveo je on.

Učenici su test radili preko sat vremena. Test iz srpskog jezika bio je malo teži jer je bilo puno pitanja i tekstova da se čita, dok je matematika po mišljenju učenika bila laka. Zbog ovakvih komentara učenika, Viđikant pretpostavlja da neće biti potrebno modifikovati završne ispite.

Štrajk nije napravio problem samo učenicima već i nastavnicima i profesorima, pogotovo u onim školama koje su redovno štrajkovale, pa su zaposlenima plate bile umanjene zbog umanjenog procenta rada. Kako 021 saznaje, na osnovu zakonskih odredbi prosvetarima plate mogu biti vraćene na normalu tek nakon nadoknade časova. Očekuje da će se do kraja nastavne godine i letnjeg raspusta stvoriti uslovi da se zarade iznivelišu

 

Autor 021