Početna Gradske teme U toku akcija suzbijanja ambrozije u Novom Sadu, do sada tretirano više...

U toku akcija suzbijanja ambrozije u Novom Sadu, do sada tretirano više od 60 odsto površine

0

U Novom Sadu se počev od 2003. godine ambrozija organizovano uklanja (suzbija) sa javnih površina na gradskom području i u prigradskim naseljima. Poljoprivredni fakultet i Prirodno-matematički fakultet u saradnji sa Gradom Novim Sadom i JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, uspeli su da značajno smanje brojnost ambrozije na teritoriji Novog Sada, ali nažalost, velika količina polena pristiže na gradsko područje sa poljoprivrednih površina.

Akcija suzbijanja ambrozije u Novom Sadu je u toku i do sada je košenjem i herbicidima tretirano više od 60 odsto površina koje su predviđene programom suzbijanja ambrozije za 2022. godinu.

Iz preduzeća „Gradsko zelenilo“ Novi Sad za NS Uživo ističu da je ova korovska biljka termofilna i niče u toku celog proleća i leta. Počinje da klija kada se zemljište ugreje i klija sve do početka jeseni.

– Produkcija semena kreće se od 3000 kada su u pitanju manje biljke do čak 62000 koliko produkuju veće jedinke. Semena pelenaste ambrozije mogu da zadrže klijavost u zemljištu i više od 40 godina, što ukazuje na izuzetno veliki reproduktivni potencijal i stalnu zalihu semena u zemljištu tzv. banka semena – istakli su iz Zelenila.

Ogromna produkcija polenovog zrna i prenošenje polena vetrom omogućava da se polenova zrna prenesu na udaljenost od 10 do 100 km. Klimatske promene vezane za efekat staklene bašte, izazvane povećanom koncentacijom CO2 u atmosferi, te globalno zagrevanje Zemlje takođe, dovode do produženja sezone polinacije (rasipanja polena) mnogih biljnih vrsta kao i povećanja količine polena u vazduhu. U cilju što efikasnijeg suzbijanja utvrđeno je da se košenjem u odgovarajućoj fazi razvoja biljke može značajno smanjiti polinacija i produkcija semena i tako sprečiti njeno dalje širenje. Ukoliko se košenje obavi u toku prve polovine septembra, ambrozija ne stiže da završi životni ciklus, te je plodonošenje onemogućeno.

Programom održavanja javnih zelenih površina pod ambrozijom za 2022. godinu predviđeni su radovi na suzbijanju korovske biljke ambrozije:

1. Mehaničkim putem koje podrazumeva košenje, sakupljanje, odvoz i deponovanje na površini od 8.842.000 kvadrata
2. Hemijskim merama koje podrazumevaju upotrebu herbicida na površini od 658.000 kvadrata (hemijskim putem se uklanja ambrozija u neposrednoj blizini deponije, gde je nemoguće prići mehaničkim putem, a i ne može negativno uticati na okruženje)

Sredstva za realizaciju ovih radova obezbeđena su u Budžetu Grada u iznosu od 35.000.000,00 dinara.

Da podsetimo, Na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija (Ambrosia artenisiifolia L.) koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, član 10, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.

Ovim putem JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad apeluje na vlasnike privatnih parcela, građevinskog zemljišta i poljoprivrednike da uklone ambroziju sa svojih parcela.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay