Početna Kultura Premijera dokumentarnih filmova Ateljea Varan u subotu u Svilari

Premijera dokumentarnih filmova Ateljea Varan u subotu u Svilari

0

Premijera dokumentarnih filmova Ateljea Varan održaće se u subotu, 3. septembra, u Kulturnom centru Svilara.

Ovi filmovi su nastali u okviru francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je prethodna dva meseca održana u Novom Sadu.

Odabrani polaznici su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.

Glavni predavači bili su Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Na radionicama su kao predavači gostovali još i reditelj i scenarista Želimir Žilnik, direktor fotografije Stefan Đorđević, dizajner zvuka Vladimir Živković, muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs iz Beča.

Radionica Ateljea Varan ugledne dokumentarne škole filma, koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, neguje “cinéma verité” pravac dokumentarizma i prvi put je održana 1980. godine u Parizu.

U Srbiji su do sada organizovane četiri radionice, a prethodni ciklus realizovan je tokom decembra prošle godine i januara 2022. godine u Domu omladine Beograda.

Filmovi polaznika radionice Ateljea Varan Beograd su sa velikim uspehom nastavili život pred publikom i prikazani su na nekoliko festivala, a ostvarenja dve autorke – Mine Vavan “Anatomija hipomanije” i Hane Rastoder “Razglednica”, nagrađena su na 69. Martovskom festivalu u Beogradu.

Izvor: 021.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković