Početna Gradske teme U toku istraga protiv izvođača lažiranih radova na rekonstrukciji Betanije

U toku istraga protiv izvođača lažiranih radova na rekonstrukciji Betanije

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu trenutno vodi postupak protiv osoba koje su učestvovale u lažiranju radova na rekonstrukciji Betanije od 2008. do 2013. godine.

Ova rekonstrukcija nikada nije bila završena, već prekinuta, a troje uhapšenih građevinskih predstavnika pečatima su overavali da su uradili poslove na gradnji koji nikada nisu bili urađeni, ali jesu bili plaćeni.

Počev od 6. marta prošle godine, ispituje se zloupotreba službenog položaja odgovornog u preduzeću “Kovačević” R. K. (54), odgovornog izvođača radova “Alpine” iz Beograda O. Š. (57) i predstavnika firme “Arhness” M. J. (75). Oni su uhapšeni tog istog dana u okviru policijske akcije “Pluton 2”, a pod sumnjom da su zloupotrebama i plaćanjem nikada izvedenih radova oštetili Klinički centar Vojvodine i Fond za kapitalna ulaganja APV za skoro 300 miliona dinara.

Sumnja se da su ova trojica pečatom overili da su uradili 10 radova na dogradnji porodilišta, a koji nikada nisu izvedeni.

Kako za “021” kaže zamenica javnog tužioca Ksenija Dajanović, saslušani su svi osumnjičeni i ispitani su svi poznati svedoci, te je Više javno tužilaštvo donelo naredbu da se uradi kombinovano građevinsko i ekonomsko-finansijsko veštačenje.

– Predmet se trenutno nalazi na veštačenju kod tima veštaka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu – dodaje Dajanović.

Nadzornici i zaposleni terete se da su dokumentaciju u kojoj piše da su radovi obavljeni dostavljali Fondu za kapitalna ulaganja, koji, prema dosadašnjim saznanjima, nije ni znao da je u igri podizvođač radova.

Interesantno je da se Fond za kapitalna ulaganja ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima. To znači da je Fond morao da ima u vidu ono što je upisano u građevinski dnevnik, kao i u realnu situaciju na terenu, da bi isplatio novac.

Nadzornik na ovim radovima, “Arhness”, godinama je dobijao na tenderima razne poslove na nadzoru u Kliničkom centru Vojvodine. Za GP “Kovačević” se sumnja da je iz cele priče izvukao najviše novca za nikada izvedene radove.

Izvor: 021/Gorica Nikolin